Iskolánk elérhetőségei:
Arany János Általános Iskola tagiskola
2345 Apaj, Dobó István ut 74.
tel.: +36/204010343
e-mail: iskola@apaj.hu


APAJI ÖKOISKOLAI ROVAT

Rovatunknak külön oldalt szentelünk, melyet

olvashat.

 


TÁJÉKOZTATÁS

Étkezés befizetése az Önkormányzat pénztárában minden szerdán 8-16 óráig! Elmaradt fizetés esetén a következő havi étkezést nem tuudja megrendelni az önkormányzat. Azok az ingyen étkezők, akik rendszertelenül veszik igénybe az ingyenes étkezést, támogatásuk felfüggesztésre kerülhet.


Beiratkozás

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2014/2015. TANÉVBEN

Köznevelési intézmény:

Dömsödi Széchényi István Általános Iskola Arany János Általános Iskolája; 2354 Apaj, Dobó István utca 74.

Felvételi körzet: Apaj község közigazgatási területe.

Értesítjük az érintett szülőket, hogy a 2014/2015. tanévre történő általános iskolai beíratásokra az alábbi időpontokban kerül sor:

2014. április 28 - 29 - 30. (hétfő, kedd, szerda)
8.00 órától 18.00 óráig
Tanköteles gyermekét a szülő köteles a lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerinti illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára beíratni.
A beíratás helye:
Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola
Arany János Általános Iskolája
Apaj, Dobó I. u. 74.
Az első évfolyamra történő beíratáskor a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított lakcímet igazoló hatósági igazolványt (lakcímkártya), és az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást kell bemutatni. Beiratkozáskor a Szülőnek írásban nyilatkoznia kell arról, hogy hit-és erkölcstan, vagy erkölcstan oktatást választ gyermeke számára.
A felvételről első fokon az iskola igazgatója dönt, elutasítás esetén fenntartó hivatott a felül bírálati kérelmet elbírálni.

2014-ben
Az egyes általános iskolák körzetébe tartozó települések nevét az alábbiakban közöljük:
Körzeti általános iskola, Apaj község közigazgatási területéről: Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola Arany János Általános Iskolája. További, a tankerület illetékességi területén működő általános iskolák: Dömsöd, Kiskunlacháza, Áporka, Ráckeve, Szigetbecse, Makád, Lórév, Szigetszentmárton, Szigetújfalu, Szigetcsép

Gyógypedagógiai nevelési-oktatási intézmények: Kiskunlacháza


Fizika

Szintén szabadon letölthető és telepíthető a fizikához használható segédprogram innen:

>>>> Elektromosság 8.o.

Rövid telepítés után már használható is. Figyelem! A program alap VGA felbontással működik! Erre állítja át a képernyőt! Ez nem hiba!

A legnépszerűbb linux disaztribúció, az Ubuntu közeledik 9.10-es kiadásához. A megjelenésig hátralévő időt mutatja a számláló. Az Ubuntu Linux tulajdonosa Mark Shuttleworth egykori űrhajós, aki teljes jövedelmét ebbe a projectbe fektette. Ez a honlap is Linux rendszeren készül.

TÁJÉKOZTATÁS

Étkezés befizetése az Önkormányzat pénztárában minden szerdán 8-16 óráig! Elmaradt fizetés esetén a következő havi étkezést nem tuudja megrendelni az önkormányzat. Azok az ingyen étkezők, akik rendszertelenül veszik igénybe az ingyenes étkezést, támogatásuk felfüggesztésre kerülhet.

 

 

 

 

 

 

2017. február 22-én reggel 9 órától nyílt napot tartanak az apaji Arany János Általános Iskolában. Szeretettel várjuk az iskolába készülő elsős, valamint a felsős átjelentkező gyermekek szüleit és a gyermekeket is. Programjaink a képekre kattintva megtekinthetőek........... .....................................................np.


VII. AEROBIK TALÁLKOZÓ

2016június 04. Immár hetedik alkalommal rendezte meg az Apaji Arany János Általános Iskola a körzeti Aerobik versenyt. Az Iskola egyesületének kíváló szervezésében lezajló verseny mindenkinek jó szórakozási lehetőséget nyújtott. Külön meglepetéssel is készültek a szervező a vendég fellépőkkel. Láthattuk a Diamond Dance, a ZUMBA Team csapatait és az apaji Anyukák fergeteges táncát! A műsort Ír szteptáncbemutató zárta nem mindannapi látvánnyal és dalamokkal. Igazi szép nyári nap volt! Köszönjük! ......................np.

Klikk a képre több fotóért.

Mindenki helyt állt, így a következő eredmények születtek:

sor-rend

Csapatnév vagy versenyző

Település

Eredmény

 

OVISOK

 

 

1.

Gyöngyszemek

Pusztaszabolcs

Ezüst

2.

Tesók

Dunaújváros

Arany

3.

Joó Jázmin Hanna

Apaj

Arany

4.

Sebestyén Rebeka

Pusztaszabolcs

-

5.

Madagaszkár

Dunaújváros

-

 

1 és 2. OSZTÁLYOSOK

 

 

6.

Kis csillagok

Szigethalom

Bronz

7.

Miss-ek

Apaj

Ezüst

8.

Kristályok

Pusztaszabolcs

Arany

9.

Szuper Barátság

Kulcs

Arany

10.

Szikra

Pusztaszabolcs

Arany

 

3 és 4. OSZTÁLYOSOK

 

 

11.

Flamingók

Apaj

Ezüst

12.

Szuper Csajszik

Szigethalom

Bronz

13.

Minyonok

Kulcs

Bronz

14.

Pink Galaxy

Pusztaszabolcs

Arany

 

5 és 6. OSZTÁLYOSOK

 

 

15.

Vadmacskák

Szigethalom

Arany

16.

Wilde Style

Szigethalom

Ezüst

17.

Girls Harmony

Dunaújváros

 

18.

Pink in Black

Pusztaszabolcs

Arany

19.

Hell Girl's

Apaj

Ezüst

20.

Dudás-Iszák duó

Szigethalom

Ezüst

21.

Montázs

Pusztaszabolcs

Arany

 

7 és 8. OSZTÁLYOSOK

 

 

22.

Dámák

Apaj

Arany

23.

Just Girls

Szigethalom

Arany

 

EGYÉNI INDULÓK

 

 

24.

Kincses Emese

Apaj

Ezüst

25.

Gyalus Gréta

Dunaújváros

Arany

26.

Gábor Zita

Apaj

Arany

27.

Németh Edina

Apaj

Ezüst

28.

Nagy Lilla Petra

Apaj

Ezüst

29.

Mudra Nóra

Kulcs

Arany

30.

Baranyi Dóra

Szigethalom

Arany

31.

Polányi Eszter

Kulcs

Arany

32.

Szűcs Henrietta

Apaj

Arany

33.

Paizs Kinga

Pusztaszabolcs

Arany

34.

Németh Klaudia

Apaj

Ezüst

35.

Mudra Gréta

Kulcs

Ezüst

36.

Győrfi Evelin

Apaj

Arany

37.

Vasi Lívia

Dunaújváros

Ezüst

38.

Kakuk Zsanett

Dömsöd

Bronz

39.

Vermes Viktória

Szigethalom

Arany

40.

Soós Anna

Apaj

Arany

41.

Győrfi Vivien

Apaj

Arany

42.

Kisjuhász Éva

Apaj

Ezüst

43.

Király Liza

Apaj

Arany

44.

Tunyogi Petra

Pusztaszabolcs

Arany

45.

Király Panna

Apaj

Ezüst

46.

Varga Zsuzsanna

Apaj

Arany

47.

Nádas Edina

Szigethalom

Arany

48.

Hriazik Bettina

Apaj

Ezüst

foto: np

Gyermeknapi rendezvény

2016. május 27.

Május 27-én reggel 9 órától a Gyermeknap alkalmából az Arany János Általános Iskola és Apaj község Önkormányzata közösen szervezett programokat.

9.00 Ünnepélyes alapkő elhelyezése az újonnan épülő tornateremnek. ÜZENET A JÖVŐNEK 2016-2036 (Minden osztály elhelyezheti az időkapszulában emléktárgyait.)

9.30 Torna bemutató az iskola tanulóinak és pedagógusainak részvételével

10.00 Kosárlabda bemutató és mérkőzés a Miklósi Kékrókák és az Apaj-Arany csapatok között

10.00 Péchy Tamás Ismeretterjesztő előadása

10.30 RC Offroad autómodellezők bemutatója és autómdel vezetési lehetőség gyerekeknek

10.30 Játékos versenyek gyerekeknek

12.00 Ebéd a normál tanítási nap étkeztetési rendje szerint

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Rajzverseny iskolánkban

Március 22-e a VÍZ VILÁGNAPJA. Ennek az eseménynek köszönhetően már 9. alkalommal rendezte meg a BÁCSVÍZ ZRT a kunszentmiklósi VDMK-val közösen a rajzpályázatát, illetve annak díjkiosztó ünnepségét. Az iskolánk tanulói több mint egy tucat pályaművel indultak, melyekből 10 diákunkat jutalmazta a zsűri. A díjakat Apaj község Önkormányzata adta, támogatva ezzel a rendezvényt. A rendezvényre az önkormányzati busz vitte az apaji gyermekeket Pali bácsival. A dömsödi diákjaink szállításáért köszönet Madarász anyukának!

Képes beszámolónkat a fotóra kattintva láthatják.

 


Tagintézményünk sikeresen szerepelt a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által kiírt "Otthon az erdőben" című pályázaton is. A 15 nyertes általános - és középiskola erdőkkel, fákkal kapcsolatos oktatási projekt tervezését és megvalósítását értékelték. A támogatás összege 160 000 Ft, melynek egy részét (85000Ft értékben) terepi eszközkészlet formájában kapja meg az intézmény.


ÚJABB DÍJAT NYERTÜNK!

Az OzoneNetwork televízió ebben az évben 6. alkalommal jutalmazta azokat a megvalósult zöld ötleteket, melyek hozzájárultak a környezetünk megóvásához.

A meghirdetett kategóriák résztvevőinek bizonyítaniuk kellett, hogy mindennapjaik során arra törekszenek, "hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után, kiemelt fontossággal kezelik a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődést." Tevékenységük során "kreativitás és a környezettudatosság ötvözéséből hasznos példaértékű megoldások születtek és születnek".

A pályázatot benyújtó vállalatok, magánszemélyek, civil szervezetek, általános iskolák közül tagintézményünk III. helyezést ért el az ökoiskolai program keretén belül megvalósított FONTOS AZ ERDŐNK projektjével.

A nevezéseket a MAGYAR KLÍMATANÁCS tagjai értékelték. Dr. Fogarassy Csaba, a Szent István Egyetem klímatanácsának főtitkára, Dr. Farkas István, a Szent István Egyetem klímatanácsának alapító tagja, Dr. Tóth László, a Szent István Egyetem Klímatanácsának elnöke. 

Pailinger István


PÁLYÁZATI NAP - "Madarat tolláról" - Gyermeknapi rendezvény

Tisztelt érdeklődő! Pályázati nyílt napunk programja az alábbi képre kattintva megtekinthető. A rendezvény alkalmából átadásra került az iskolaudvari FÓRUM is, mely egyben örök iránymutató is az itt tanuló diákoknak. Rendezvényünk érdekes akadályversennyel és játékos sorversennyel vált igazán színessé, ahol a gyermekekkel a szülők is együtt játszhattak. Novák Pál polgármester a rendezvény megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a projekt megvalósításához több szereplőre is szükség volt, úgy mint: szülők; pedagógusok; önkormányzat és a legfontosabbak a gyerekek. Mindenkinek össze kellett fogni ahhoz, hogy az egész éves program végigmehessen és abban mindenki jól érezze magát. Az év végi építkezés során ők voltak a legaktívabbak, és miközben téglát hordtak megtanulták annak térfogatának kiszámítását is.

A PÁLYÁZATI NAP-ról szóló képes beszámolónkat a fotóra kattintva tekinthetik meg.


Apaji aerobik verseny 2015 május 9.


Az idei aerobik versenyt az eddig megszokotthoz képest nem a benti, hanem a kinti színpadon rendeztük meg. Nagyon nagy örömet jelentett mind az edzőknek, mind a gyerekeknek egyaránt. A szülők piknikezhettek, a gyerekek csillámtetkókat kérhettek, illetve aszfaltkrétázhattak miután a fellépésük lezajlott.
Az aerobik szakkör kis csapatai nagyszerűen szerepeltek, a nagyok kisebb rontásokkal hajtották végre a koreográfiát.
Arany minősítés:
- 1-2. osztály Hatos fogat: Gábor Zita, Kincses Emese, Fekete Gabriella, Endre Eszter, Németh Edina
- 3-4. osztály Boy & Girl’s: Barna László, Suhajda Barbara, Németh Tünde, Kakuk Zsanett, Varga Petra, Németh Klaudia, Szűcs Henrietta, Soós Anna
Bronz minősítés:
- 5. osztály Tűzről pattan csajok: Király Liza, Szabó Petra, Soós Anna, Kakuk Zsanett, Kisjuhász Éva
- 6. osztály Boszorkák: Király Panna, Endre Anna, Halmaghi Leilla, Szabó Renáta Viola
- Óvoda-4-5. osztály Cicák: Joó Jázmin Hanna, Soós Anna, Király Liza
- 4-5. osztály Smiley: Kakuk Zsanett, Király Liza
Ezüst minősítés:
- 7-8. osztály BeZsu: Hriazik Bettina, Varga Zsuzsanna
Egyéni indulóink nagyon szép eredményeket hoztak.

Arany minősítés: Ezüst minősítés:
- Joó Jázmin Hanna
- Nagy Lilla Petra
- Németh Klaudia
- Kakuk Zsanett
- Soós Anna
- Szabó Petra
- Kisjuhász Éva
- Király Liza
- Király Panna
- Halmaghi Leilla
- Varga Zsuzsanna
- Hriazik Bettina

Természetesen idén is kiosztották a kupákat, melyet Apajon Soós Anna nyert el.
Köszönöm szépen a gyerekek felkészülését, a szülők és Iskolánkért, Gyermekeink Jövőjéért Egyesület segítségét.

Joó-Rövid Szilvia


Szavalóverseny iskolánkban

A költészet napja keretében iskolánk idén is megrendezte az Arany János szavalóversenyt. A szavalatok előtt Láncos Viktória 8. osztályos tanuló zongorajátékával bűvölte el a publikumot. Az izgalmat és a rutintalanságot leküzdve tanulóink színvonalas teljesítményt nyújtottak. A szép számmal megjelent nézőközönség örömmel hallgatta a könnyed, vidám és a komolyabb hangvételű verseket egyaránt.
A zsűrizés szép, ám annál nehezebb feladatát Szarka Jánosné Éva néni, és Barnáné Csatári Anikó vállalta el.
Éva néni magyartanárként hasznos tanácsokkal látta el az ifjú versmondókat, és egyben meghívott mindenkit a Tiszavirág Egyesület költészet napi estjére.
A zeneszó, a tartalmas gondolatok és a tavasz illata mindenkit elvarázsolt ezen a délutánon.

1. korcsoport ..................1. korcsoport................2. korcsoport
(1-2.osztály).....................(3-4. osztály).................(5-8. osztály)
I. Mag Tamara...........Horváth József Achilles...Hriazik Bettina
II. Gábor Zita.......... .....Hriazik Gábor.............Király Panna
III. Pál Balázs.....................Soós Anna............Varga Zsuzsanna

Versenyünk első helyezettjei a Dömsödön rendezett szavalóversenyen képviselték iskolánkat 2015. április 13-án. Magabiztos és meggyőző produkciójukkal a legjobbak közt remekül teljesítettek. Mag Tamara az elsősök korosztályában 2. helyezést ért el, Horváth József Achilles 4. osztályos tanuló emléklapot kapott. A képekre kattintva nagyban megtekinthetőek!

Hochmanné Sitnikiewicz Szilvia
ZÖLD-DÖK vezető


VÍZ VILÁGNAPJA

Az apaji Arany János Általános Iskola diákjai már 7. alkalommal vettek részt a BÁCSVÍZ ZRT. által rendezett ünnepségen Kunszentmiklóson, a VÍZ VILÁGNAPJA alkalmából. Az ünnepség a Varga Domokos Általános Művelődési Központban volt, ahol nem csak az elkészített pályaműveket tekinthettük meg, de tartalmas műsort is láthattunk óvodásoktól és általános iskolásoktól. Diákjaink rajzokkal és "kisplasztikával" pályáztak és a pályázók közül 11 gyermek díjat is kapott. Összesen 100 díjat osztottak ki, melyhez Apaj község Önkormányzata összesen 8 díjjal járult hozzá. Az Apaji nyertesek: Szarka Péter; Pál Balázs; Kovács Márk; Endre Anna; Pongrácz Judith; Nagy Adrienn; Király Liza; Hriazik Bettina; Lánczos Viktória; Bognár András Pál; Binszki Gergő. További Apaji nyertes Kisjuhász László, aki a Virágh Gedeon szakképző iskola első éves tanulója. További képekért katt a fotóra. (foto:np)

Gratulálunk a díjjazottaknak és a felkészítő tanároknak.

Novák Pál polgármester


Apaji siker a megyei rajzversenyen

Kiskunlacházán a 2015 március 20-án rendezték a megyei rajzversenyt, melynek idén a "Virágok világa" volt a témája. A verseny komplex kiírású volt, ami azt jelenti, hogy több féle technikával és stílussal lehetett nevezni. Fontos elmondani, hogy a gyerekeknek kiírt versenyen, a helyszínen kellett az alkotást elkészíteni. Apajról több diák is indult, közülük Endre Anna 5. osztályos tanulót emelném ki, aki a grafitceruza rajz kategóriában a 2. helyezést érte el. Felkészítője Péchy Tamás, aki díjmentesen tart rajzköri foglalkozást a gyerekeknek. A képen a díjjazott alkotás látható.

Minden résztvevőnek gratulálunk.

Novák Pál polgármester


Ökoiskolai nyílt nap

Tagiskolánk, 2015. március 11 – én „Ökoiskolai nyílt nap – tanulási módszerváltás” címmel programot szervezett a TÁMOP-3.1.4. B-13/1-2013-0001 „Köznevelés az iskolában”, intézményi fejlesztést támogató pályázat keretén belül.


Pedagógusaink bemutató óráikon komplex fejlesztést segítő módszerekkel ötvözték az ökoiskolai munkaterv szerinti környezeti nevelés elemeit. Leendő elsősök és szüleik számára pedig az „Iskola - nyitogató” foglalkozáson mutattuk be megújult intézményünket és gyermekközpontú tevékenységeinket.


Bemutatásra és kipróbálásra került a „Darts – matek” oktatási módszer, melyet megfelelő támogatottság esetén beépíthetünk pedagógiai programunkba - a mindennapos testnevelés keretén belül – a tanulói motiváció növelése - és a matematika kompetencia fejlesztése céljából.


Örömmel vettük, hogy Jászberényből – A Klapka György Szakközép – és Szakiskolából - is érkeztek elhivatott, már „örökös ökoiskolát” működtető pedagógusok. Velük együtt vettünk részt Néder Katalin – az OFI Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ témavezetője – által tartott előadáson. A prezentáció központi témáját az innovatív ökoiskolai programok és azok jövő évi munkatervbe történő integrációjának lehetőségei adták.

................................. A képre kattintva galéria nyílik.

Ezen a napon vehették birtokba tanulóink - az önkormányzat által - teljesen felújított és bebútorozott sportöltözőket is, melyek mozgáskorlátozottak igényeihez is igazodva készültek az esélyegyenlőség biztosítása érdekében.


Egy magáncég, projektor felszerelésével is segített színvonalasabbá tenni az egyébként már XXI. századi oktatási körülményeket biztosító informatika szaktantermet.
Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki a program előkészítéséhez, lebonyolításához járult hozzá munkájával vagy társadalmi munkájával - szervezőként, résztvevőként, vendégként – és támogatja, hogy iskolánk egy családias, nyolcosztályos képzést biztosító ökoiskolaként működjön tovább.


Pailinger István
tagintézmény-vezető


FARSANGI ÜNNEP! ELŰZTÉK AZ ISKOLÁSOK A TELET!

Péntek 13-án iskolánk tanulói elűzték a telet, miközbe vidám jelmezekbe öltöztek és csoportos produkciókkal is készültek. Volt itt Tom&Jerry, egy egész csapat Zorro, Katonák, Nindzsák, PZS hercegnő, élő halott, de még Hörömpő Cirkusz Világszám is. Nagyon érdekes volt a ZÖLD ÖKO kategoriás jelmezverseny, melyben nekem a szelektív hulladékgyüjtő és a kupakpiramis tetszett a legjobban. Főztek itt rockira és tűztáncot is láthattunk hivatásos gyermektűzoltókkal oltva! Ügyesek voltatok gyerekek! Viszlát tél! ........................................N...............................................Novák Pál foto: np Klikk a képre több fotóért!

 

MEGHÍVÓ NYÍLT NAPRA!

A képekre kattintva a mehívó és a program is letölthető, megnézhető!


NÉMETNYELVŰ KÖRNYEZETI VETÉLKEDŐ

2014. november 25-án természettel kapcsolatos versenyt rendeztünk német nyelven.
Az Arany János Általános Iskola tanulói mellett megmérettették magukat az anyaiskola 8. osztályos diákjai is. A Ráckevei Árpád Fejedelem Általános Iskola is meghívást kapott , de betegség miatt az utolsó pillanatban lemondta a részvételt.
Iskolánkat 4 csapat képviselte (8. osztályosok, DÖK tagjai, ZÖLD DÖK tagjai)
A versenyt hospitálóként 2 pedagógus látogatta meg.
Sok érdekes feladatot oldottak meg a diákok. A feladatok összeállításakor fokozottan odafigyeltem a kommunikációs és szociális kompetenciák fejlesztésére.

- szógyűjtés képekről
- piktogramok és mondatok társítása
- erdő szintjei
- tölgyfa részei
- állatok felismerése képről
- tagmondatok összepárosítása
- erdő-quiz

A feladatokhoz használtam projektoros kivetítést és feladatlapokat is.


A verseny feladatai után az erdő életének körforgásáról kisfilmet vetítettem.
A verseny rövid csapatértékeléssel és eredményhirdetéssel zárult.

Hochmanné Sitnikiewicz Szilvia


Történelmi futóverseny volt 2014 oktoberében!

Néhány fotó a versenyeről a képre kattintva látható, sajnos az eredményekről nem érkezett információ!


Versenyen Jártak az AEROBIKOSOK!

Aversenyről videók itt megnézhetők!

II. Pusztaszabolcsi Aerobic verseny!

2015. február 7-én Pusztaszabolcson aerobic versenyen voltunk 20 gyerekkel.
A régi „motorosok” kisebb rontásokkal hozták a tőlük megszokott jó eredményeket. Azok a gyerekek is eredményesen szerepeltek, akik ebben a tanévben kezdtek edzésre járni.

Csapat eredmények:
Ezüst minősítés: 1-2. osztály
Hatos fogat: Gábor Zita, Kincses Emese, Fekete Gabriella, Nagy Lilla Petra, Bábel Alexandra
Bronz minősítés: 3-4. osztály
Boy & Girl’s: Kakuk Zsanett, Barna László, Suhajda Barbara, Gecze Zsófia, Szűcs Henrietta, Németh Klaudia, Németh Tünde
Bronz minősítés: 6. osztály
Boszorkák: Király Panna, Halmaghi Leilla
Ezüst minősítés: 5. osztály
Tűzről pattant lányok: Király Liza, Kisjuhász Éva, Szabó Petra, Kakuk Zsanett, Soós Anna

Egyéni eredmények:
Arany minősítés:
Soós Anna, Király Liza, Kakuk Zsanett
Ezüst minősítés:
Kisjuhász Éva, Joó Jázmin Hanna, Nagy Bernadett Piroska
Bronz minősítés:
Nagy Lilla Petra
Mindenkinek nagyon gratulálok. Célunk a következő aerobic versenyen való részvétel Adonyban hasonló jó eredményekkel.
..................................................................................Joó-Rövid Szilvia


BOLDOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET

A következő képsorokkal szeretnék békés ünnepeket kívánni mindenkinek, megköszönve az önkéntesek segítségét az elmúlt esztendőben és minden támogatást akár anyagiakban, akár erkölcsiekben.

Az Önkormányzati dolgozókat a Pitypang Ovisok látták vendégül. Megható, könnyeket kicsalogató műssoruk után a vendégasztal süteményei mellett bontották ki lelkesen ajándékaikat. Köszönjük mi is az ajándékműsort.

Az ovi karácsonyfájának fotójára kattintva galéria nyílik!

December 19-én délben a kúlturházban az Arany János Általános Iskola diákjai és felkészítő tanárai, Novákné Varga Györgyi és Földváriné Pergel Andrea az Endre házaspár gitárjátékával kiegészítve meséltek egy angyali kis mesét. A műsort közös énekléssel zárták ahol a közönség az előre kiosztott "énekeskönyvből" leshetett.

Este újabb meglepetés érte a falut, hiszen délután 5 órai kezdettel elindult a kántálás, melyre 16 gyermek és 5 felnőtt jelentkezett előzetesen. A Novákné Varga Györgyi kezdeményezésére és szervezésében indult program a lovashintóval Pál Dénes és családja és a forró teával + forraltborral a Novák családtól vált teljessé. Vendégül láttunk járőröző rendőröket, polgárőröket és minden kedves embert, aki kijött a meleg szobából, hogy meghallgasson egy karácsonyi köszöntést, áldást vagy éneket. Volt akinek annyira tetszett, hogy kabátot vett és velünk jött tovább, énekelt és jókat nevetgélt a gyermekekkel és felnőttekkel. Köszönet a szervezőnek, és minden kedves ajándékozónak, akik sütivel, itallal kínálták a kántálókat! Boldog Karácsonyt!...........................Novák Pál polgármester

A képre kattintva galéria nyílik!


Pályázati siker az
Arany János Általános Iskolában

Az Arany János Általános Iskola elnyerte 2014. szeptember 1-től az ÖKO iskola címet, amit elsősorban a ZÖLD ISKOLA programunknak, az ennek alapján készült munkaterv, a FONTOS AZ ERDŐNK programnak köszönhet. Nagyon sok munka van e cím elnyerése mögött és büszkék lehetünk, mert 1600 iskola közül az első százban szerepel a mi kis iskolánk. Ebből is látszik: ZÖLDBEN NAGYOK VAGYUNK!

Iskolánk szintén szeptember 1-től az OFI partneriskolája.

Ezt a kitűntető címet összesen 126 iskola kapta meg az országban.

Intézményünk tagiskolaként nyújtott be pályázatot, így a dömsödi Gróf Széchenyi István iskolával együtt nyert el fejlesztési támogatást a TÁMOP 3.1.4-B-13/1 „Köznevelés az Iskolában” projekt keretén belül.

A TÁMOP Munkaterv a logóra kattintva letölthető!

Az iskola TÁMOP Fejlesztési Végrehajtási Terve

letölthetó!

A rendezvényen Pailinger István tagiskola vezető mutatta be a projekt fő részeit, fejlesztési területeit. Ünnepi köszöntőt mondot Novák Pál polgármester is, aki elmondta, hogy az apaji iskola pedagógusainak álhatatos munkája és kitartása tette lehetővé ezt a sikert, hogy hittek abban a fejlesztési programban, amit az önkormányzat az iskola megtartásáért kitűzött maga elé és ami már megvalósulóban is van. Nagy Zsuzsanna, járási tankerület igazgató asszony a két iskola együttműködését, annak fontosságát emelte ki és ezzel kívánt sikeres tanévet a következő esztendőre.

A projektben az apaji általános iskola eszközei, bútorai is megújulnak bizonyos részben, de tartalmaz a pályázat továbbképzési és munkaszervezeti fejlesztéseket is. A projekt egyik fontos eleme, hogy jobban bevonja a szülőket az iskolai életbe. A megvalósítás egyik fontos eleme a fejlesztő team létrehozása, akik már két hónapja dolgoznak a megvalósításon. Az apaji iskola a 16 millió forintos támogatásból 8 millió forintot tudhat a magáénak!
A pályázat megvalósulási ideje az elkövetkező 12 hónap, melynek záróünnepsége reményeink szerint jövő ilyenkor Apajon lesz............................................Novák Pál polgármester


Ünnepélyes tanévnyitó ünnepség


Augusztus 31-én délután 5 órai kezdettel tartotta az Arany János Általános Iskola a 2014/2015 évi tanévnyitó ünnepségét. Az ünnepségen az „Iskola vizesblokk felújítás és tornatermi öltöző kialakítása, építése” beruházás használatba adása alkalmából megnyitó beszédet mondott Pánczél Károly országgyűlési képviselő úr, aki nyomatékosította, hogy iskola nélkül elveszti egy település az identitását.

Az építkezés során segítséget kaptunk a VALÉP KFT. részéről. Valkai Tamás cégtulajdonosnak külön köszönet a gépek biztosításáért, apaji dolgozóinak pedig a társadalmi munkáért.

Pénzügyi támogatást nyújtott a Kőbánya Center Kft. részéről Kovács Béla Úr 300. 000 Ft értékben; az OBO BETTERMANN Hungary Kft. 300.000,- Ft értékben és nem utolsó sorban az apaji „Iskolánkért, Gyermekeink Jövőjéért Egyesület” 100 000,-Ft értékben csempe vásárlás céljára.
Itt szeretnék köszönetet mondani dolgozóinknak, akik nagyon sok túlórával, szombati napjaik feláldozásával tettek azért, hogy alig 3 hónap alatt felépülhessen ez az épületrész. Köszönet a kis számú, de nagyon lelkes társadalmi munkásoknak is, akik szintén hétvégéjüket ajánlották fel az iskola érdekében.

Elmondhatjuk, hogy egy modern vizesblokk és öltöző várja gyermekeinket, még akkor is ha 100%-osan nem készül el szeptember 1-re. Szeptember 15-re már használatba vehették a gyermekek a vizesblokkokat. A kivitelezés nem csúszott, de a technológiai időket be kellett tartanunk, így lehet korszerű nyílászáró, álmennyezet LED-es világítással, amik auto-matikusan kapcsolódnak ha belép valaki egy helyiségbe, padlófűtés az új szárnyban, és megfelelő hőszigetelés. Fontos megemlítenem, hogy a beruházást a „Zöld Iskola program”-hoz igazítva terveztük és kiviteleztük. A falak építőanyaga újrahasznosított tégla, melyből a folyosón még látszódó felületet is hagytunk. Ahhoz, hogy ezeket az anyagokat beépíthessük, egyesével kellett tisztítani azokat, amit szintén önerővel végeztek el közhasznú dolgozóink. A világítás, ha mind a 21 helyiségben világít a lámpa, akkor is csak 85 W-ot fogyaszt. A legtöbb helyiséget maximum 3W-ot fogyasztó lámpatest világítja meg. A belső helyiségekben felszerelésre került összesen 5 db napcső, melyek nappali fényt biztosítanak. A WC-k tartályai GEBERIT víztakarékos tartályok kettős öblítési funkcióval, a piszoárok pedig szenzoros érzékelővel felszerelten, auto-matikusan öblítenek. Egy ekkora beruházás során sok minden történik. A feszültség is megnövekszik időnként, de a jóízű nevetések és viccelődések se maradnak el. Dolgoztak itt olyan diákok is, akik fél éve még a padot koptatták az iskolánkban, s hamar ráébredtek, hogy addig volt jó, amíg suliba járhattak. Mert ez bizony már a nagybetűs élet! Itt dolgozni kell! Kaptunk kedves „ajánlásra” munkaügyi ellenőrzést is, mert nagy volt a siserehad az iskolában. Természetesen semmilyen problémát nem talált a 3 ellenőr, mindenki bejelentett dolgozónk volt. Sokan voltak az biztos, de ez is csak azt mutatja, hogy jelenleg Apajon az Önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató.
Miközben az épület szépült, elkezdtük az udvar rendezését is és szeptemberre már a kijáratnál lévő terület is murvázott, burkoláshoz előkészített terület lesz. A füvesítést sem felejtettük el, már újra zöldül a kosárpálya környéke.

Vannak még olyan részek, amivel tovább kell dolgoznunk, de a munkát nem hagyjuk abba, csak megállunk egy percre, hogy méltó módon megköszönhessük az építők munkáját, hogy átadhassuk a területet gyermekeinknek és elmondhassuk nekik: A megteremtett értékekre vigyázni kell, mert nem csak most érkeznek új elsősök iskolánkba, hanem 10, 20, 30 év múlva is szeretnénk őket köszönteni. Ennek reményében várjuk Önöket tanévnyitó ünnepségünkre....................................
Novák Pál polgármester


BALLAGÁS ÉS TANÉVZÁRÓ 2014

Mint minden esztendőben, most is elérkezett a ballagás napja, amit a nyolcadik osztályosok vártak a legjobban. Osztályfőnökük, Hochmanné Sitnikiewicz Szilvia tanárnő titokban sokat könnyezett az év végén, mert bár lehettek a diákok évközben bármilyen csibészek, mégis hozzánőnek a nevelőkhöz. Rendhagyó módon az ünnepséget a település főterén található színpadon rendezte meg az iskola. A tantermeket és az épületet végigjárva ide ballagtak a végzős diákok és itt hallgathatták meg Pailinger István igazgató úr, és Novák Pál polgármester -illetve itt inkább mint fizika tanár- útravaló beszédjeit.

A tanévzáró ünnepségre külön alkalmat szentelt iskolánk. Itt már "csak" a bizonyítványokat és a jutalomkönyveket adhatták át az osztályfőnökök. A jutalomkönyveket a Fókusz Takarékszövetkezet támogatásával adhatta át igazgató Úr. A képre kattintva galéria nyílik.

N.P.


„Ökoprogramunk”

2013/14-es tanévben elkészített program szerint lát neki tantestületünk a környezettudatos magatartás magasabb szinten történő kialakítására oktató-nevelő tevékenységünk során.
Célunk, hogy kialakuljon a tanulókban a környezetük iránti felelősség, a mindennapi életvitel értékrendjében az ökológiai szemlélet a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan" mottó jegyében.
Az ökoiskolai kritériumoknak megfelelve terveztük meg feladatainkat. Az elindított programot a következő tanévben szeretnénk folytatni. A tanév fontos feladata intézményünk számára: az ökoiskolai cím elnyerése.


ÖKO ISKOLAI NYÍLT NAP

2014 ÁPRILIS 9. 10 ÓRA

Iskolánk nyílt napot tart április 9-én, amikor a 3. és 4. tanítási óra szabadon látogatható lesz minden évfolyamon. Így nem csak azt láthatják a szülők, hogy az elsős osztályban milyen munka folyik, hanem betekintést nyerhetnek a felső tagozatos matematika, fizika, magyar, és történelem tanítási órák munkájába is.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt, nem csak az első osztályba készülőktől!


A VÍZ VILÁGNAPJA

A BÁCSVÍZ ZRT. idén is meghírdette a víz világnapja alkalmából, a már hagyományos rajz és kézműves pályázatát. Az apaji diákok idén is sikeresen szerepeltek, 8 nevező összesen 9 díjat hozott el. Gratulálunk a résztvevőknek, róluk és munkáikról láthatnak képes beszámolót a fotóra kattintva! A díjakat Apaj község Önkormányzata adományozta.


FARSANGI BULI

KÉPES BESZÁMOLÓ

Klikk a képre több fotóért!


AZ APAJI AEROBIK CSOPORT PUSZTASZABOLCSON JÁRT

Sikerrel vették a Pusztaszabolcson rendezett verseny akadályait az apaji AEROBIK csapat tagjai. Három csapattal indultak, a DEVIL'S; RETRO VIRÁGOK és a BOSZORKÁK csapatával, valamint egyéniben Nagy Betti Piroska; Hegedűs Fanni; Hriazik Bettina "Pötyi"; Takács Daniella; Király Liza és Kakukk Zsanett indult.

Szép eredményeket értek el:

Nagy Betti Piroska bronz érmet, az összes csapat ezüstérmet, Takács Daniella és Király Liza ezüstérmet, Hegedűs Fanni, Kakukk Zsanett és Hriazik Bettina "Pötyi" aranyérmet nyertek míg Kakukk Zsanett a verseny kupáját is elhozta. Gratulálunk a sportolóknak és Joó Rövid Szilvia felkészítő tanárnak.

.........................................................................Novák Pál

Klikk a képre töb fotóért!


Karácsony az Iskolában!

Megérkezett a fenyő az iskolába, amit a Katus Család ajánlott fel. A gyerekek tanáraikkal közösen díszítették fel a fát! Boldog Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk Mindenkinek!


LEKVÁRFŐZÉS A NAPKÖZIBEN

A projektmunkák keretében a felső tagozatos napközisek csipkebogyó lekvárt főztek. Maguk szedték, pucolták és főzték a gyerekek a C vitaminnal teli, és nagyon sok antioxidáns anyagot tartalmazó finomságot a gyerekek. Olyan jól sikerült, hogy a következő héten vajas kiflikarikával mind elfogyasztották, de előtte tanáraikat megkínálták vele. ................................Novákné Vargya Györgyi

Több fotó a képre kattintva!


Közbiztonsági nap az iskolában

2013. december 13-án a Ráckevei Rendőrkapitányság, a dömsödi Polgárőrség és az apaji Polgárőrség támogatásával és aktív részvételével közbiztonsági napot tartottunk az iskolában. Az alsósok és a felső tagozatosok is információt kaphattak a közlekedés alapvető szabályairól. A nagyobbak az alkohol és drog fogyasztásról tájékoztató előadást hallhattak, míg a kicsik a polgárőrség és a rendőrség járműveivel és eszközeivel ismerkedhettek. Nagy élmény volt, hogy megbilincseltek néhány "rossz" diákot, vagy amikor az Ági nénit golyóálló mellényben püfölhették tanítványai. Persze azért a végén mindenkiről lekerült a bilincs, és egy hógolyócsatával zártuk az ismerkedést.

Klikk a képre több fotóért! .........................foto:np

Köszönetünket szeretnénk kifejezni a polgárőrség és a rendőrség kollégáinak.


FARSANGI BÁL

Az Arany János Általános Iskola 2013. február 22-én 13.30 órától farsangi bált rendez a Kultúrházban. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!


FUTASULI - Apaji futóverseny


A gyönyörű késő nyári időn felbuzdulva Október 1-én megrendezésre került az óvodások, iskolások és pedagógusok közötti váltó futóverseny.
Az óvodásoknak 60 méteres távot kellet teljesíteniük, amit nagyon ügyesen megoldottak.
Az iskolásoknál korosztályokra lett felosztva a futás. 1-2. osztályos gyerekek egyszerre futottak 400 métert. 3. osztálytól 8. osztályig 3 x 400 métert kellett lefutniuk.
A verseny nagyon jó hangulatban zajlott, köszönhető ez a lelkes résztvevőknek és a még lelkesebb szurkolóknak. Természetesen a diákok részére a legnagyobb örömet az okozta, hogy végre a pedagógusokat is futni és küzdeni látták..........................................a képre kattintva galéria nyílik!

A futóverseny a következő eredményekkel zárult:
Óvodások
1. Szarka Péter 13:83
2. Pál Balázs 14:07
3. Joó Jázmin Hanna 29:08

1-2. osztály
1. Horváth Zsombor
2. Varga Dávid
3. Lazur Péter

1. Soós Anna
2. Németh Tünde
3. Suhajda Barbara

3-4. osztály
1. Király Liza, Szabó Petra, Nagy Barbara 4:04
2. Kovács Nóra, Király Panna, Endre Anna 4:13
3. Győrfi Vivien, Gazdagán Barbara, Kisjuhász Éva 4:32

1. Pap Dávid, Paulik Kristóf, Szabó Patrik 3:46
2. Kovács Márk, Kobella Adrián, Túróczi Szabolcs 4:00
3. Horváth Gyula, Barna László, Gecse Zsófia 4:25
4. Soós Máté, Patai Tibor, Soós Bence 5:02

5-6. osztály
1. Gajdácsi Nikolett, Hriazik Bettina, Bús Viktória 4:02
2. Varga Zsuzsanna, Muzsai Nikolett, Földváriné Pergel Andrea 5:01

1. Tejfel Péter, Kengyel Attila, Molnár Péter 3:24
2. Németh Sándor, Nagy Krisztián, Binszki Gergő 3:42
3. Barna Csaba, Sárvári Gyula Martin, Lazur Ferenc 3:53


7-8. osztály
1. Nagy Bernadett, Tejfel Tünde, Varga Katalin 3:24
2. Lazur Enikő, Kovács Viktória, Joó-Rövid Szilvia 3:37
3. Hochmanné S. Szilvia, Orosz Kinga, Novákné Varga Györgyi 4:17

1. Novák Pál, Berta Zoltán, Balogh Csaba (Szappanos Tamás álneve) 3:12
2. Tóth István, Kisjuhász László, Varga Balázs 3:14
3. Czékmán Krisztián, Muzsai Péter, Gugyella Gábor 3:19
4. Varga Miklós, Varga Norbert, Vígh Zoltán 3:31
5. Magos Béla, Molnár Richárd, Varga Zoltán 3:38


1956. október 23-i ünnepség

Klikk a képre több fotóért. /foto: nádi

Október 23-án délután öt órakor kezdődött a közégi megemlékezés, melyen Novák Pál polgármester mondott köszöntőt és az Arany János Általános Iskola diákjai adtak ünnepi megemlékező műsort. Még büszkék lehetünk diákjainkra, mert Ők ott vannak az ünnepségeken és készülnek azokra, hiszen még van iskolánk, van felsőtagozatunk. De kérdezem: hol vannak a szülők, azok a fiatalok, akik nem rég még ide jártak iskolába. Régen az volt a probléma, hogy munkanapokon megtartották az ünnepségeket. Ma az a baj, hogy az ünnep napján tartjuk azt. A közösségnek össze kell fogni ebben is. Ahhoz, hogy harcolhassunk a felső tagozatért, meg kell mutatni, hogy fontosak nekünk. Fontosak akkor is, amikor együtt kellene ünnepelni. Mert Ők készültek, s valóban az elmúlt évek legszebb október 23-i megemlékezését láthattuk. Köszönjük a felkészítő pedagógusoknak.

A Polgármesteri köszöntő:

Tisztelt Ünneplők, Tisztelt Apaji Polgárok!


Október 23-a, az 56-os forradalom és szabadságharc emléknapja, melyben ma ismétlődve jelenik meg az 56-os szám, hsizen 56 esztendővel ezelött indultak el a fiatalok a műszaki egyetem elöl békés menetben. Az elmúlt napokban a Rákóczi társaság szervezésében középiskolás fiataloknak szervezett történelemversenynek lehettem szemlélője és hallgatója, ahogy a tanáruk felkészítő beszélgetést tart a diákjainak. Édekes és tanulságos volt számomra.
Mert mit tudunk igazán 1956-ról. Ma az az egyik legérdekesebb hír a média írott oldalain, hogy újra elindul az 56-os villamos. De ha feltennék néhány kérdést Önöknek: Mit tudnak erről a jeles napról és azt követő eseményekről? Mi jut eszükbe, ha ezt hallják, október 23-a?
Valószínűleg a tényeket, adatokat, képeket említenének, amiket elraktároztak emlékezetükben.
Biztosan felidéződne Önökben az a híres festmény, amely a Time 1957. januári első számának címlapján szerepelt az ismeretlen magyar szabadságharcosról – az 1956-os év emberéről. Ez a kép azonban csak egy illusztráció volt, egy álomkép a forradalmárról, aki sohasem élt, igazi emberi sorsot nem rejteget magában, s talán csak ezzel próbálta takargatni a nyugat korábbi tehetetlenségét, hiszen a Szuezi válság fontosabb volt 56 októberében.
Valószínűleg, felidéznék, hogy a szabadságharc után több mint 100 embert végeztek ki, 22.000-en kerültek börtönbe, és csak megbecsülni lehet azok számát, akik emigráltak, hátrahagyva hagyományaikat, rokonaikat, gyermekkorukat.
De a száraz, arcnélküli és lelketlen adatokon kívül őriznek-e valamilyen személyes gondolatot az eseményekről.
A történelem nem egy megfoghatatlan fogalom, a történelem emberi sorsok összessége, egyéni tragédiák, kudarcok és diadalok sorozata. Sohasem érthetünk meg egyetlen sorsfordító pillanatot sem, ha nem látjuk meg az események sodrában a nagybetűs embert.
1956. eseményeivel kapcsolatban is így van ez.
Valószínűleg az az egyetemista, aki 1956. október 23-án, kedden reggel elindult, hogy beérjen az óráira, nem tudhatta, hogy a történelem részesévé, sőt alakítójává válik. Feltehető, hogy élvezte a szokatlan meleget, hiszen a napi csúcshőmérséklet Budapesten elérte a 20 C°-t, így könnyen dönthetett úgy, hogy sodródik a tömeggel. A Bem téren fellelkesülve hallgathatta meg Sinkovits Imre előadásában a Nemzeti dalt. A társaival együtt részt vehetett a szobor megkoszorúzásában, megdöbbenve tapasztalhatta, hogy a tüntetők létszáma ekkor már kb. 50 000 főre nőtt. Láthatta, hogy tömegnek igazából nincs vezetője, és tanúja lehetett annak is, hogy valaki a sokaságból kivágta egy nemzeti színű zászló közepéből a szovjet mintájú címert, amit hamarosan minden zászlóval megtettek. Előfordulhat, hogy éppen az ő javaslatára a menet a Margit-hídon át a Parlamenthez vonult meghallgatni Nagy Imrét. Ekkor már bizonyosan szenvedélyektől fűtött, de békés volt. Együtt éltethette az este kilenckor a Parlament ablakában megjelenő Nagy Imrét, aki reformokat ígért, és hazatérésre szólította fel az embereket. Valószínűleg ő is csalódott volt, és nem akart hazatérni, hiszen a forradalmi hevület magával ragadta, és eredményeket, reformokat, szabadságot akart. A Rádió épülete előtt szembesülhetett először azzal, hogy a békés forradalom, hogy változott át ember életeket követelő harccá. A Magyar Rádió ostromával a békés tüntetés fegyveres felkelésbe fordult. Ez a nap már nem egy egyszerű, napos októberi nap volt az életéből, hanem egy új szabadságharc kezdete.
Talán azok a forradalmárok, akik egyik napról a másikra legendás parancsnokokká váltak ugyanígy folyhattak bele az események, a történelem folyamába. Ilyen mitikus alakká vált Szabó János, akit mindenki csak Szabó bácsinak hívott. Az árva géplakatos 1956-ban már 57 éves volt, már nem volt az a meggondolatlan, kiábrándult ifjú, akinek semmi vesztenivalója sincs. Harcostársai, különösen a fiatalok lelkesedtek érte közvetlenségéért, őszinteségéért, bajtársiasságáért. Igaz, hogy nem álltak távol tőle a színpadias gesztusok, több esetben géppisztolyát megcsókolva esküdözött. Amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy a forradalom elbukott, november 4-én nem fogadta el a fegyverletételt, a végsőkig tartó harc mellett foglalt állást, majd elénekeltette a katonáival a Himnuszt, és a Széna téren egészen addig kitartott, amíg a szovjet katonák gyűrűbe nem fogták őt és társait. 1957. január 19 én végezték ki.
Talán Tóth Ilona is véletlenül sodródott a tüntetők közé 1956. október 23-án. Pont ezen a napon töltötte be 24. életévét. Orvostanhallgató lévén biztosan nem volt kérdéses számára, hogy a sebesültek ápolásában, gyógyításában részt vegyen. Ugyanezt a munkát folytatta november 4-én is, bár ekkor betegség kínozta. Ezután is kitartott röpcédulákat terjesztett, amelyben kitartásra buzdított társaival. Az illegális tevékenységben néhány olyan társa is volt, akik nem riadtak vissza ÁVH-s elárulójuk meggyilkolásától sem. A gyilkosság kitudódott, Tóth Ilonát, aki tevőlegesen nem vett részt a bűntettben 1957. június 27-én végezték ki.
Talán Mansfeld Péter, a megtorlás legfiatalabb áldozata sem volt tudatában először annak, hogy mi történik körülötte és vele, hiszen 1956. október 23-án még csak 15 és fél éves volt. Nem volt tudatos forradalmár, ezt fiatal kora miatt nehéz is lenne feltételezni. November 4-ig együtt harcolt a Széna tériekkel, majd ezután a fegyverek összegyűjtésében segédkezett, hogy egy esetleges újabb felkelésnél csatlakozni tudjon a harcolókhoz. 1957-től kezdve a rendszer esküdt ellenségévé vált a kádárista rendszerrel szembeni bosszú, a forradalom újjáélesztése hajtotta. 1958. február 17-én megpróbáltak végrehajtani egy fegyveres kiszabadítási kísérletet, de lelepleződtek. Mansfeld Pétert 1959. március 21-én, tizenegy nappal a 18. születésnapja után végezték ki.
S vannak köztünk olyanok, akik megélték és átélték a forradalmat. Még ha Apajon nem is voltak közvetlen események, de élelmet, pokrócokat, ruhanemüket folyamatosan szállítottak falunkból Budapestre, s akkor a reptér közelsége miatt volt miért aggódni az itt élőknek.
Tisztelt Ünneplő Közönség! A történelmünk egész életünkön át elkísér minket. Az utókor feladata, hogy megőrizze és ápolja múltunk nagyjainak emlékét. Megemlékezzen a nagy történelmi személyiségekről, Nagy Imréről, Kéthly Annáról, megemlékezzen a legendás parancsnokokról Iván Kovács Lászlóról, Pongrátz Gergelyről. De az utókor, vagyis a mi dolgunk az is, hogy megemlékezzünk azokról a az emberekről, akik nem kapnak helyet a történelem tankönyvekben, de részt vettek az 1956-os eseményekben, felvállalva ezzel minden következményt: félelmet, emigrációt, börtönbüntetést, halálos ítéletet.
Abba is érdemes belegondolnunk, hogy a mi jelenünk is egyszer múlttá fog nemesedni, így sohasem tudhatjuk, hogy melyik pillanatban leszünk valamilyen sorsfordító történelmi pillanat szereplőivé. Wass Albert szavait idézve: Csak a vér s a nyelv tudja összetartani az embereket s a közös múlt emléke. Ha ez megszűnik, fölbomlik a világ.


Barátunk a Rákosi Vipera

Ezzel a címmel rendezett játékos természettudományi vetélkedőt a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága és Kunpeszér község Általános Iskolája. A verseny a kunpeszéri iskolában megnyitóval kezdődött, majd egy félórás tanösvényen végigvezető gyalogtúrával érték el a Rákosi Viperaközpontot a gyerekek. Négy fős, egy-egy 5. 6. 7. és 8. osztályos tanulókból álló csapatok versenyeztek kint a szabadban. Volt kémia, fizika matematika feladat játékos és írásos formában és vipera totó is egy érdekes előadás után. Ismerni kellett nemzeti parkjainkat, azok elhelyezkedését. Apajról két csapat indult. Az "Apaji Viperák" csapata: Kele Krisztina, Gajdácsi Nikoletta, Varga Balázs, Soós Zoltán. A "Nemzeti Viperák" csapata: Hriazik Betina, Nagy Bettina, Varga Kata, Tejfel János.

Az apjiak ügyesek voltak, 7. és 8. helyezést hozták el. Köszönet a szervezőknek az élményekben gazdag vetélkedőért. Reméljük jövőre újra megmérkőzhetünk Ladánybene, Kunszentmiklós, Kunpeszér, Kunadacs iskoláival! ........................................................................np

A versenyről további fotókat lehet megnézni a képre kattintva.


IV. Kistérségi Aerobik Verseny


A gyermeknapi rendezvényekkel egy napon rendezte meg az apaji Arany János Általános Iskola immár negyedik alkalommal a Kistérségi Aerobik versenyt, melyre az eddigi versenyeknél is többen jöttek el.
A rendezvényt a polgármester köszöntője után a helyi diamonDance csoport műsora nyitotta meg, s máris kezdetét vehette a verseny. Az ovisok igazi lelkesedéssel kezdték bemutatóikat, itt a legkisebbek a pusztaszabolcsi Aprókák voltak, akik még ugyan versenyen kívül idultak, de jövőre már igazi versenyzők lehetnek. A harmadik korcsoportban tiszta fiú csapatként a Kék Villáémok okoztak meglepetést ütemes produkciójukkal. Ritkán lehet fiúkat látni aerobik versenyen.
Azt hiszem a zsűri minden évben egyre nehezebb helyzetben van mivel a felkészítő tanárok tanítványaikkal együtt kíváló munkát végeznek. A szünetben és zárásképp is a diamonDance csapata szórakoztatta a közönséget. Remélve, hogy mindenki szép emlékekkel ment haza, jövőre visszavárunk minden kedves versenyzőt és szurkoló közönséget. A rendezvényt az „Apaji Iskolás Gyermekekért” egyesület szervezte és rendezte, ezért teljesen nonprofit volt rendezvényünk. Az Önkormányzat a helyszínt biztosította, s reméljük, hogy az Artisjus Jogvédő Egyesület is felkarolja rendezvényünket látva, hogy a gyermekekért dolgoztak tanárok, szülők, önkormányzati dolgozók. ...........................................Klikk a képre több fotóért!


Az alábbi csapatok és egyéni indulók vettek részt versenyünkön:
Az első korcsoport versenyző csapatai:
1. Arany Margaréták Adony 2. hely
2. Angyalkák Besnyő 3. hely
3. Sárga Gyöngyszemek Pusztaszabolcs 4. hely
4. Tündérkék Iváncsa 5. hely
5. Aprókák Pusztaszabolcs
6. Delfinek Iváncsa-Besnyő 1. hely
A második korcsoport versenyző csapatai:
1. Hétszín virágok Szigethalom 1. hely
2. Gyöngyvirágok Pusztaszabolcs 4. hely
3. Kőkorszaki Lányok Dömsöd 8. hely
4. Gyémántok Iváncsa 2. hely
5. Sárga Gyémánt Pusztaszabolcs 6. hely
6. Gézengúzok Dunaújváros 5. hely
7. Fitt Csillagok Pusztaszabolcs 3. hely
8. Főnix Pusztaszabolcs 7. hely
Egyéni versenyzők:
1. Kakuk Zsanett Dömsöd 2. hely
2. Molnár Lili – Mosoly Pusztaszabolcs 4. hely
3. Soós Anna Apaj 6. hely
4. Kisjuhász Éva Apaj 3. hely
5. Kristóf Vivien Dömsöd 5. hely
6. Király Liza Apaj 1. hely
A harmadik korcsoport versenyzői:
1. Kék Villám Apaj 8. hely
2. Igazgyöngyök Iváncsa 2. hely
3. Tripla Trilla Szigethalom 5. hely
4. Hópárducok Apaj 7. hely
5. Rózsaszín párducok Iváncsa 3. hely
6. Hópárducok Besnyő 4. hely
7. Party Ladyk Szigethalom 1. hely
Egyéni versenyzők:
1. Galambos Laura Dömsöd . 3. hely
2. Kovács Johanna Iváncsa 2. hely
3. Marton Petra Lilla Szigethalom 1. hely
A negyedik korcsoport versenyzői:
1. Tini Lányok Apaj 4. hely
2. Türkiz Pusztaszabolcs 1. hely
3. Dance csajok 2. hely
4. Tüzes Lányok Dömsöd 3. hely
Egyéni versenyzők:
1. Nagy Bernadett Apaj 5. hely
2. Nádas Edina Szigethalom 2. hely
3. Szőke Noémi-Lendület Pusztaszabolcs 4. hely
4. Hriazik Bettina Apaj 3. hely
5. Györfi Bernadett Szigethalom 1. hely
Az ötödik korcsoport versenyzői:
1. Fitness tinik Pusztaszabolcs 1. hely
Egyéni versenyzők:
1. Barna Dóra Apaj 4. hely
2. Pál Csilla Apaj 1. hely
3. Györfi Dóra Szigethalom 2. hely
4. Tóth Ibolya Szigethalom 3. hely
Step negyedik-ötödik korcsoport:
1. Fekete Hollók Szigethalom 1. hely
2. Step by Step Apaj 2. hely
3. Fitness tinik Pusztaszabolcs 3. hely


GYERMEKNAPI MULATSÁGOK

Az Arany János általános Iskola adott ismét otthont az apaji gyermeknapi rendezvényeknek. Volt it minden jó, tejfölös lángos evés, arcfestés, pinpongozás, kosárlabda és grundfoci, ügyességi játékok "Egyperc és nyersz". Köszönet a pedagógusoknak és a segítő szülőknek. Néhány emlékfotót a képre kattintva nézhetnek meg.


KIRÁNDULÁS AZ ELEKTROTECHNIKAI MÚZEUMBAN

A 8. osztályosok tanulmányi kiránduláson vettek részt május 23-án. Nem mindennapi kirándulás volt ez, hiszen végig a nyolcadikos fizika tananyagával kapcsolatos ismeretekkel bővülhetett tudásuk. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület által üzemeltetett Emúzeum, azaz Elektrotechnikai Múzeum, a kezdetektől mutatja be a villamosság fejlődési lépcsőit, legizgalmasabb és leglátványosabb kisérleteit. A diákok fizika tanárukkal nézhették és végezhették el a kisérleteket. Vezettünk együtt 10 000 Volt feszültséget, szikrázott az ujjunk, reptettünk alufólia poharakat, pörgettünk Kolombusz tojást, 20 cm-es kisüléseket idéztünk elő, miközben nagy magyar feltalálókról hallgattunk előadást és még Lizivel, a laboratórium szellemével is összehozott a sors minket. A kirándulást közös ebéd és fagyizás zárta le, és hazafelé egy hatalmas ívkisülés (villám) egy nagy fát döntött vonatunk elé, hogy megmutassa élőben is fizikai erejét. np.........................................Képekért katt a fotóra!


FARSANG AZ ISKOLÁBAN

A rendkívüli hideg miatt az iskola zsibongójában tartották a farsangi ünnepségüket a diákok. A nagy készülődésnek nagyon látványos eredménye lett, mert szinte mindenki jelmezt öltött, vagy szerepelt valamilyen produkcióban. A legnagyobb sikert Zoli bácsi aratta távolkeleti Sógun produkciójával, és a technika ördögét sem hagyta otthon. A jelmezesek mellett a szülők által készített sütemények is nagy érdeklődésre tarthattak számot, csak üres tálcákat kellett a végén hazavinni. Köszönjük a segítséget, és ízelítőül lássanak néhány képet a fotóra klikkelve.


Az Arany János Általános Iskola Karácsonyi Ünnepsége

Az apaji iskolások a kultúrházban tartották karácsonyi ünnepségüket az utolsó tanítási napon a téli szünet elött. Nagyon szép dalokkal előadott karácsonyi történettel melengették fel szívünket, lelkünket. Nézzék meg fotóinkat a képre kattintva.


A Dömsödi Általános Ipartestület Felhívása
A szakmunkásképzés jövőéért
Szülők, vállalkozók és vállalkozások figyelmébe ajánljuk!

A Dömsödi Általános Ipartestület egyik fontos célkitűzése, hogy az újra induló hároméves szakmunkás-képzést segítse lehetőségihez mérten.

Nagyon fontosnak és szükségesnek tartja a kétkezi munkák újra történő felértékelődését és annak szerepét a társadalmi, gazdasági életünkben.

Segíteni kíván azoknak a vállalko-zásoknak melyek jelenleg is folytat-nak szakmunkástanuló képzést, vagy a jövőben élni szeretnének e lehetőséggel.
Várjuk jelentkezésüket Dömsöd és térségéből.

Bővebb felvilágosítást és információt az alábbi címen lehet kérni:

Dömsödi Általános Ipartestület
2344 Dömsöd, Petőfi S u. 11-13.
Tel: 06 24 435 416
Szücsné Ágh Anikó: 06 70 318 6325
Csiszár György: 06 30 9 349 355
e-mail: ipartestulet.d@invitel.hu


Ballagás 2011

Eltelt egy újabb tanév és a nyolcadikosok ballagási ünnepségén már csak azt láttuk, hogy szülők és gyerekek könnyes szemmel búcsúznak az Arany János Általános Iskolától. Katt a képre és nagyban is látható a tabló.

Persze nem csak ballagás, hanem tanévzáró ünnepség is volt ezen a napfényes napon. Pailinger István tagintézmény vezető beszámolt a sikerekről, de szólt a nagyszámú bukásokról is. Kiemelte, hogy ezek azok az évfolyamok, ahol már nem lehetett alsó tagozatban megbuktatni a gyermekeket, pedig sok esetben ez inkább segített volna. Sokkal nehezebb felső tagozatban szembesülni az alapvető hiányosságokkal.

Katt a képre több fotóért!

Az ünnepségen Novák Pál polgármester, név szerint búcsúztata el a végzősöket, hiszen tanáruk is volt az elmúlt két évben.

Sok sikert kívánunk a továbbtanulóknak, és vidám nyári vakációt minden diáknak.


GYERMEKNAP 2011

Ahogy azt a településen kihelyezett plakátok hírdették, Május 27-én pénteken az Isola udvarán gyermeknapi programot szervezett az Arany János Általános Iskola tanári kara és szülői munkaközösség segítői, valamint az Önkormányzat. A rendezvényt a Budapesti Rézfúvós Kvintett műsora nyitotta meg, amit a gyerekek nagy tapsal fogadtak, és végigtapsolták a műsorszámokat. A polgármester megnyitója után kezdetét vette a 8 állomásból álló vetélkedő, ahol a kemencés lángos készítésének rejtelmeibe, íjjazásba, gyertyakészítésbe kóstólhattak bele aprók és nagyok. A sportfeladatokban néhányan szó szerint eláztak, de készítettek papírsárkányt az ügyesebbek és még karaokiban is kipróbálta magát minden osztály, ami nagyon jó kedvet teremtett. A szülőkne az elsősegély szakkör Piros vezetésével vérnyomást és vércukorszintet mért. Klikk a képre több fotóért!

A csatakiáltások messzire hangzottak, és akinek kedve volt ebéd után focival és kosárlabdával tölthette még idejét. Persze ezzel a gyermeknapi program nem ért véget, hiszen szombaton tovább folytatódik a rendezvény a

3. KISTÉRSÉGI AEROBIC VERSENY

A verseny 14.00-kor kezdődött a kultúrházban, és mondhatom, hogy már az elején nagyon forrt a hangulat, hiszen nagyon izgultak versenyzők, felkészítők és nézők egyaránt. Az apaji Táncoló Talpak csapata kezdte a műsort a gyermek pomponos csoport után, majd megkezdődött a verseny az I. korcsoport versenyzőivel. Ebben a korscoportban ovisok szerepeltek, és itt az apaji Katica csoport gyermekei kíválóan szerepeltek. Összesen 6 településről érkeztek hozzánk 6 korcsoportban versenyzők. Még Dunaújvárosból is voltak indulók, a vendégeket pedig 30 fős zenekar az eső miatt nem térzenével fogadta, hanem meglepetésszerűen bevonultak két fellépő produkciója között. Nagyon jó hangulatot teremtettek, és az izgalmas verseny már mehetett is tovább. Képek a versenyről a képre kattintva láthatnak.

A verseny helyezettjei:

I. korcsoport:

1. Katica csoport Apaj; 2. Pillangók Adony; 3. Delfinek Besnyő

II. korcsoport:

1. Csillag csajszik Pusztaszabolcs; 2. Csilli-villi gyémántok Iváncsa; 3. Girls Boys Nagykarácsony

III. korcsoport:

1. Lelkes Ladys Szigethalom; 2. Discos Csajok Szigethalom; 3. Little Girls Nagykarácsony

IV. korcsoport:

1. Girls Nagykarácsony; 2. Girls Apaj; 3. Ördögök Apaj

V. korcsoport:

1. Sakálok Szigethalom, 2. Step Up Nagykarácsony; 3. Big Ladys Apaj

VI. korcsoport

1. Pink Devils Szigethalom; 2. Shadows Face Best Apaj

Step kategória:

1. Step Apaj; 2. Susogó Mackók Nagykarácsony

II-III-IV. korcsoport egyéni helyezettek:

1. Györfi Bernadett Szigethalom; 2. Klics Magdolna Nagykarácsony; 3. Vass Zsófi Dunaújváros

V. korcsoport:

1. Szántó Petra Szigethalom; 2. Pál Csilla Apaj; 3. Barna Dóra Apaj

VI. korcsoport:

1. Györfi Dóra Szigethalom; 2. Fazekas Dóra Apaj;3. Kovács Annamária Apaj

Gratulálunk minden versenyzőnek, akik (több mint 120-an) részt vettek Gyermeknapi versenyünkön.


HÚSVÉTI ÜNNEPEK

A tanulók a Húsvét alkalmából feldíszítették tantermeiket osztályfőnökeikkel. Több tanítási órán is beszélgettek az ünnepről, míg informatika órán képeslapot és ünnep köszöntőt készítettek. A képre kattintva egy ilyen munkát nézhetnek meg.


Papírgyűjtés

Szerdán április 13-án rendeztük meg az iskolában a papírgyűjtést. Már kora reggel nagy sürgés-forgás volt az iskola parkolójában.

Ezen a napon nem a tanulás miatt volt a nagy nyüzsgés, hanem a papírgyűjtésre készülődtünk.
A szülők, nagyszülők is segítettek a munkába. Kölcsön kaptunk egy nagy mérleget amin az osztályok által gyűjtött papírt mértük le.
Ezzel megkönnyítettük a szállítók munkáját. Amikor megérkezett a konténer a 8. osztályosok segítségével a nagy raktérbe került a sok papír.
Az általunk lemért mennyiséggel kialakult a sorrend:

I. 4.o.
II. 5.o.
III. 8.o.
IV. 6.o.
V. 7.o.
VI. 2.o.
VII. 3.o.
VIII. 1.o.

Az egész iskolában kb. 5 tonna papírt gyűjtöttünk. Köszönjük a segítséget azoknak akik a papírgyűjtésben résztvettek.

Bozóki Zsolti 4.o.


Szavalóverseny 2011

2011.04.11-én iskolánk tanulói megemlékeztek a költészet napjáról. Délután az iskola épületében tartottuk a versenyt. Sokan indultak a versenyen és amikor mindenki megérkezett el is kezdődött. Sok szép verset hallottunk voltak köztük ismertek és kevésbé ismert versek is. Halhattunk verseket: Arany Jánostól,Petőfi Sándortól,József Attilától és Molnár Ferenctől is. Miután mindenki elszavalta a versét a zsűri elment hogy megbeszéljék a végeredményt. Hosszas tanácskozás után kihírdették a végeredményt de nem volt könnyű dolguk. Ezek után kiosztották a megérdemelt díjakat majd a versenyzőket közösen lefotózták.

Zsűri:Lugoshi Gyuláné, Szarka Jánosné, Pekuta Éva.
Helyezések:


1-2.osztály: 3-4.osztály: 5-8.osztály: Különdíj:


3.:Király Panna 3.:Eipel Edina 3.:Hegedűs Fanni Varga Miklós


2.:Kisjuhász Áva 3.:Varga Zsuzsa 2.:Kovács Mónika


1.:Pauli Kristóf 3.:Gajdácsi Nikolett 1.:Varga Zoltán


2.:Hriazik Bettina


1.:Bozóki Bettina

Balogh Virág 8. o.


Közmunka a diákokkal!


Egy szerdai napon fáradtan bevánszorogtunk az informatika terembe és elkezdődtek az óráink Pali bácsival. Az osztályunk felvetett egy olyan kérdést, amelyet közzé is tettek a falu honlapján is vagyis , buzdították az apaji népet a segítő munkára . Elmagyarázta nekünk Pali bácsi , hogy miről is lenne szó, és mi nagyon lelkesen vállalkoztunk arra, hogy iskola helyett menjünk dolgozni ! A tanár úr felajánlotta, hogy igazolja a napunkat az iskolába de cserébe a ránk bízott feladatot maximálisan teljesítsük. Beleegyeztünk mi is és a tanári testület is, hogy tegyünk valami hasznosat a kis falunkért. Pénteket reggel a falu szelektív hulladékgyűjtővel szembeni területen találkoztunk és megbeszéltük, a munka menetét .

Több képért klikk a képre!

Elkezdtünk dolgozni először mindenki lelkesen, majd később egy kicsit fáradtan már de megcsináltuk a ránk bízott feladatokat! A mély árkokban összeszedtük a kisebb-nagyobb gallyakat és ágakat. Ezeket kivittük az út szélére, és onnan a fiúk segítségével fölpakolták az utánfutóra a fa kupacokat. Pista bácsi és fia autóval beszállították az önkormányzat telephelyére az összegyűjtött tüzelőanyagot . Pali bácsi és Kincses Pista bácsi által kivágott fatörzseket egy helyre hordtuk , hogy később össze tudják darabolni . Ezek után áttértünk az árok másik felére ahol egy kidőlt bokron 2 db először rókának hitt borzot találtunk! Ezt követően mikor már mindenkinek korgott a gyomra, hazamentünk ( kb :1 óra környékén). Úgy néztünk ki mint a kismalacok, olyan feketék voltunk a leégetett avartól! Megbeszéltük, hogy ha az idő engedi, akkor hétfőn is megyünk segíteni! Ez így is lett, és a szokott helyen összegyűltünk és elindultunk arra a helyre ahol abba hagytuk a munkát. A hétfői napot : Timi , Virág, Maya, Manó, Szilvi néni és Én rőzsegyűjtéssel töltöttük el. A többiek pedig folytatták a fakitermelést és nekikezdtek az ásásnak. Örültünk, hogy kétkezi munkánkkal segíthettünk az iskola és az óvoda fűtőanyagának beszerzéséhez! Sajnáljuk ,hogy a falunkban élő embereket nem izgatja az intézményekben lévő emberek és gyerekek sorsa és egyben egészségük! Köszönjük a pedagógusok, a diákok és az óvodások nevében: a Pali bácsinak és felnőtt segítőknek a szorgos munkájukat!

Készítette: Hegedűs Fanni 8.osztályos tanuló

Dolgozni mentünk

Pénteken 8 órakor az iskolába gyülekeztünk, mert dolgozni mentünk Apaj határába. Az árokparton levő fákat vágtuk ki és hordtuk az iskolába. Ezzel a fával fogják fűteni az iskolát a jövő télen. Sokat dolgoztunk és nagyon elfáradtunk. De megérte a fáradságot mert nagyon jól haladtunk. Az árkot pusztáig takarítottuk. Első nap a táv feléig el is értünk. Mivel pénteken nem tudtuk befejezni, ezért hétfőn folytattuk. Hétfő reggelre egy kicsit borús időre ébredtünk. Mindenki azt hitte, hogy nem lesz munka, de mikor reggel megjött Szilvi néni megkérdezte Pali bácsit és ő azt mondta, hogy lesz munka. Mikor elmondták, hogy megyünk ki akkor mindenki nagyon örült. Legjobban azért örültünk, mert nem kell tanulni. Mindenki gyorsan hazament átöltözni és már indultunk is. 8:20-ra volt megbeszélve a találkozó a szelektív hulladékgyűjtőnél. Aki nem ért oda pontosan azzal Szilvi néni fekvőtámaszt csináltatott. Mikor mindenki megjött és megcsinálta a fekvőjét elindultunk ki. Közben Pali bácsiék elindították a szivattyút és elkezdték szívatni a vizet. De az árokba volt két domb és Jocóval el kellet lapátolnunk. Míg mi lapátoltunk a többiek vágták a fát és nagyon gyorsan haladtak. Mire mi végeztünk ők már elmentek haza ebédelni. Páran visszamentek délután is vágni a fát.

Földvári László 8. osztályos tanuló írása


Iskolai Farsangi Bál a Kultúrházban

Nagy készülődés előzte meg az iskolai farsangot, és azt kell mondanom, hogy érdemes volt várni. A csoportos osztályprodukciókat idén a Vöröskeresztes szakkör műsora egészítette ki, és itt el is időznék egy kicsikét. Sok műsort láttam már az iskolásoktól farsangi bálom, de idén mindenki kitett magáért. Valóban nehéz helyzetben lehetett a zsűri, mert a 3. osztályosok népi hagyományőrző játéka után, mely farsangi hangulatba emelt mindenkit, jöttek a Hupikék törpikék az első osztályból, majd a másodikosok "Varjú kaszál..." kezdetű dalt játszották el tele ötlettel. A bolhától a tehénig, minden állat megjelent a dalból. A negyedikesek kéményseprői kész táncdarabot mutattak be megbabonázó szerencsehozó figurákkal tarkítva, majd az ötödikesek egész focicsapattal és pom-pom lányokkal Waka-wakázta egy nagyot. Talán csak a bíró spori nagyolta el kicsit a táncot! :) Az elsősegély nyújtók igazi profiként mentették meg azt a kislányt, aki a színpadon esett össze. Volt sziréna és mentőautó, hordágy és feszültséget fokozó a korházi sorozatokból aláfestő zene. (mindenki megnyugtatására írom csak le, hogy a műtét sikerült, iskolába mehet a beteg) A nyolcadikosok a Thrillerjében félelmetes szellemvilágban Zsolti mint Jacko okoztt kellemes meglepetést táncával. A hetedikesek a ValóVilág 4 paródiáját adták elő, itt volt minden fontos szereplő, és még sztárvendéget is fogadtak. A hatodikosok balett produkciója aztán mindenkinek jókedvet csinált. A hattyúk tavát adták elő, igazi balett volt ez kérem egy darabig, de aztán beesett Zoli bá, mint főhattyú és máris beindult a színpad. Rocki, kánkán, és egy kis fürdőzés a lavorszerű tóban. Nem volt semmi, volt is nevetés a nézőtéren. Talán csak ez a vidám kacaj ami eldönthette, hogy melyik csoport nyerjen, így lettek a hatodikosok az elsők. .............................Klikk a képre!

Az egyéni jelmezesek is sokszínűek voltak: Bohóc, Vámpír, Popcorn királylány, Mini mouse, Juhászok, Eper, Mézeskalács, Szellem, Finom liszt zsákban, és egy gólya komplett kéménnyel, pólyással és fészekkel együtt jelentek meg a színpadon. Itt a Gólyafészek végzett az első helyen.

Jutott ajándéktorta minden gyereknek a Baranyi Kft jóvoltából, de a szülők is sokat segítettek a büfébe hozott szendvicsekkel és sütikkel.

Reméljük jól érezte mindenki magát, örömét lelte a tombolában táncban és zsákbamacskában egyaránt.

N.P.


AEROBICOSOK VERSENYEZTEK ADONYBAN

A népszerű versenyágnak köszönhetően igen nagyszámú résztvevői körrel rendezték meg Adonyban az Örökmozgó Egyesület szervezésében a kistérségi aerobik gálát.
A kistérségi csapatok mellett dunaújvárosi, apaji, nagykarácsonyi versenyzők is "rajthoz álltak". 115 táncos, 26 csapatban mutatta be felkészültségét a szépszámú közönség jelenlétében, az adonyi Művelődési Házban.
A zsűri arany-, ezüst- és bronz minőstésekkel, valamint emléklappal jutalmazta a 6 korcsoportban zajló produkciókat. Két óvodás csoport mellett egészen a középiskolásokig minden korosztály képviseltette magát. Ami feltűnő volt: a mezőnyben mindössze egy apaji fiú állta a sarat, több nem merészkedett a táncoslábú kislányok csapataiba.
A megmérettetés és pihenés pillanatait a képre kattintva tekinthetik meg:


...................................................................info mezőföld


Továbbtanulásról Apajon, ingyen felkészítő matematikából és magyarból a továbbtanulóknak!

Iskolánk szeptember elsejétől heti rendszerességgel tart felvételi előkészítő foglalkozásokat matematika és magyar nyelv és irodalom tantárgyakból, melyeken a részvétel száz százalékos.

Nyolcadikosaink életében az ősz második felében iskolalátogatásokkal kezdődő felvételi eljárás kulcsszerepet tölt be.
A törvényi változások az idei tanévben egy-egy új lehetőséget biztosítanak végzős tanulóink számára.
Talán legfontosabb az alternatív szakképzés bevezetése az országosan jelentkező szakmunkás hiány mérsékelésére.

Mit jelent ez a változás?
A Közokt. tv. szakiskolával kapcsolatos rendelkezéseinek módosítását követően lehetőség nyílt arra, hogy az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező tanulók számára a szakiskolai nevelés és oktatás kizárólag szakképzési évfolyamokon is megszervezhető legyen (Közokt. tv. 27. § (4) bekezdés). Ez a szabályozás megteremti annak lehetőségét, hogy az általános iskola nyolcadik évfolyamának elvégzése után a tanulók közvetlenül beléphessenek a szakképzésbe.
Az alternatív szakképzés által érintett szakmák a következők:

Sorszám A szakképesítés azonosítószáma A szakképesítés megnevezése
2 1. 33 582 01 1000 00 00 Ács-állványozó
3 2. 31 521 20 0010 31 01 Állattenyésztési gépüzemeltető, gépkarbantartó
4 3. 31 621 03 0010 31 01 Állattenyésztő (baromfi és kisállat)
5 4. 31 621 03 0010 31 02 Állattenyésztő (juh és kecske)
6 5. 31 621 03 0010 31 03 Állattenyésztő (sertés)
7 6. 31 621 03 0010 31 04 Állattenyésztő (szarvasmarha)
8 7. 31 521 08 0010 31 01 Autógyártó
9 8. 33 621 01 0000 00 00 Borász
10 9. 33 542 01 1000 00 00 Bőrdíszműves
11 10. 33 582 03 1000 00 00 Burkoló
12 11. 31 341 01 0010 31 01 Bútor- és lakástextil-eladó
13 12. 33 543 01 1000 00 00 Bútorasztalos
14 13. 33 542 02 1000 00 00 Cipész, cipőkészítő, cipőjavító
15 14. 33 811 01 0000 00 00 Cukrász
16 15. 33 542 05 0010 33 01 Csecsemő- és gyermekruha-készítő
17 16. 31 215 02 0010 31 01 Csipkekészítő
18 17. 31 622 01 0010 31 01 Dohánykertész
19 18. 33 541 01 0000 00 00 Édesipari termékgyártó
20 19. 33 521 01 1000 00 00 Elektromechanikai műszerész
21 20. 33 522 01 0000 00 00 Elektronikai műszerész
22 21. 31 341 01 0010 31 02 Élelmiszer- és vegyi áru-eladó
23 22. 31 582 09 0010 31 01 Energiahasznosító berendezés szerelője
24 23. 31 582 07 1000 00 00 Épület- és építménybádogos
25 24. 31 521 01 0010 31 01 Erdészeti gépszerelő, gépjavító
26 25. 31 521 20 0010 31 02 Erdészeti gépüzemeltető, gépkarbantartó
27 26. 31 623 01 1000 00 00 Erdészeti szakmunkás
28 27. 31 215 02 0010 31 02 Fajátékkészítő
29 28. 31 215 02 0010 31 03 Faműves
30 29. 31 215 02 0010 31 04 Fazekas
31 30. 33 542 05 0010 33 02 Férfiszabó
32 31. 33 582 04 1000 00 00 Festő, mázoló és tapétázó
33 32. 33 815 01 1000 00 00 Fodrász
34 33. 33 621 02 1000 00 00 Gazda
35 34. 31 582 09 0010 31 02 Gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő
36 35. 31 521 09 1000 00 00 Gépi forgácsoló
37 36. 31 521 10 1000 00 00 Géplakatos
38 37. 31 215 02 0010 31 05 Gyékény-, szalma és csuhéjtárgykészítő
39 38. 31 622 01 0010 31 02 Gyümölcstermesztő
40 39. 31 521 08 0010 31 02 Háztartási gépgyártó
41 40. 31 521 11 0000 00 00 Hegesztő
42 41. 31 541 01 1000 00 00 Húsipari termékgyártó
43 42. 33 522 02 0000 00 00 Hűtő- és klímaberendezés-szerelő, karbantartó
44 43. 33 346 01 1000 00 00 Irodai asszisztens
45 44. 31 525 02 1000 00 00 Járműfényező
46 45. 31 525 03 1000 00 00 Karosszérialakatos
47 46. 33 542 04 1000 00 00 Kárpitos
48 47. 33 525 01 0010 33 01 Kerékpárszerelő
49 48. 31 521 01 0010 31 02 Kertészeti gépszerelő, gépjavító
50 49. 31 521 20 0010 31 03 Kertészeti gépüzemeltető, gépkarbantartó
51 50. 31 215 02 0010 31 06 Kézi és gépi hímző
52 51. 31 543 05 0000 00 00 Kishajóépítő, -karbantartó
53 52. 31 215 02 0010 31 07 Kosárfonó és fonottbútor-készítő
54 53. 31 582 14 0000 00 00 Kőfaragó, műköves és épületszobrász
55 54. 31 582 15 1000 00 00 Kőműves
56 55. 31 582 09 0010 31 03 Központifűtés- és csőhálózat-szerelő
57 56. 31 621 04 0000 00 00 Lótartó és -tenyésztő
58 57. 31 521 01 0010 31 03 Mezőgazdasági gépszerelő, gépjavító
59 58. 33 525 01 0010 33 02 Motorkerékpár-szerelő
60 59. 31 341 01 0010 31 03 Műszakicikk eladó
61 60. 31 215 02 0010 31 10 Nemezkészítő
62 61. 31 215 02 0010 31 11 Népi bőrműves
63 62. 33 542 05 0010 33 03 Női szabó
64 63. 31 521 20 0010 31 04 Növénytermesztési gépüzemeltető, gépkarbantartó
65 64. 31 725 01 0000 00 00 Optikai üvegcsiszoló
66 65. 31 812 01 0000 00 00 Panziós, falusi vendéglátó
67 66. 33 541 04 0000 00 00 Pék
68 67. 33 811 02 1000 00 00 Pincér
69 68. 31 341 01 0010 31 04 Porcelán- és edényáru-eladó
70 69. 31 341 01 0010 31 05 Ruházati eladó
71 70. 33 811 03 1000 00 00 Szakács
72 71. 31 521 24 1000 00 00 Szerkezetlakatos
73 72. 33 521 08 0000 00 00 Szerszámkészítő
74 73. 33 762 01 0010 33 02 Szociális gondozó és ápoló
75 74. 31 622 01 0010 31 03 Szőlőtermesztő
76 75. 31 215 02 0010 31 08 Szőnyegszövő
77 76. 31 215 02 0010 31 09 Takács
78 77. 33 541 06 0000 00 00 Tartósítóipari termékgyártó
79 78. 31 582 17 0000 00 00 Tetőfedő
80 79. 31 582 18 1000 00 00 Útépítő
81 80. 31 841 02 1000 00 00 Vasúti pályamunkás
82 81. 33 524 01 1000 00 00 Vegyi- és kalorikusgép szerelő és karbantartó
83 82. 33 522 04 1000 00 00 Villanyszerelő
84 83. 31 853 06 1000 00 00 Vízműkezelő
85 84. 31 582 09 0010 31 04 Vízvezeték- és vízkészülék-szerelő
86 85. 31 341 01 0010 31 06 Zöldség-gyümölcs eladó
87 86. 31 622 01 0010 31 04 Zöldségtermesztő


A továbbtanulással kapcsolatos szülői értekezleten is említettük, hogy a továbbtanuló diákok nagyon figyeljenek a következő tényezőkre:

1. Ellenőrző bejegyzései
2. Idegen nyelv választása
3. 5. 6. 7. évvége és 8. félév érdemjegyei
4. Kollégiumi férőhely igénylése
5. Ingázás lehetőségei
6. 0. évfolyam lehetősége
7. Szakmai gyakorlat biztosításának feltételei
8. Alkalmasság

A továbbtanulás következő fontosabb időpontja: 2010. december 10. központi felvételire jelentkezés.
Bővebb információ a www.oh.gov.hu oldalon olvasható a központi felvételi vizsgával kapcsolatban.

Iskolánk szeptember elsejétől heti rendszerességgel tart felvételi előkészítő foglalkozásokat matematika és magyar nyelv és irodalom tantárgyakból, melyeken a részvétel száz százalékos.

Kitartó szorgalmas jó munkát és sok sikert a továbbtanulóknak.


Középiskolai felvételire előkészítő tanfolyam
Indul a kiskunlacházi Petőfi Művelődési Központban

Várjuk mindazok jelentkezését
- Akik 8, 6 vagy 4 osztályos középiskolai felvételit fognak tenni 2011 január – februárjában.
- Akik a 30-as létszámok helyett kis létszámú csoportban szeretnének felkészülni.
- Akik az utazás helyett a helyi felkészítés előnyeit szeretnék élvezni.
- Akik nem az egész napos tanulás után fáradtan, hanem kipihenten kívánnak készülni (szombatonként).
- Akik ki szeretnék használni a kis létszámú csoportok, a váltott óravezetés, az egyénre szabott fejlesztés lehetőségeit.

A tanfolyamot vezető pedagógusok:
Matematika felkészítő:
Pestality Anna, a ráckevei Ady Endre Gimnázium volt matematika-fizika szakos tanára
(felkészítés matematika felvételire, gyakorló feladatlapok)

Magyar felkészítő:
ifj. Salga Imre, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumának vezető tanára (Budapest)
(elméleti nyelvtan, a helyesírás elmélete és gyakorlata, felvételi gyakorló feladatlapok)

Gyovai Margit, magyartanári, felzárkóztató, felkészítő tapasztalatokkal rendelkező tanítónő
(szövegértés, szövegalkotás, feladatértelmezés, felvételi gyakorló feladatlapok)

Felvételi előkészítő időpontjai:

Nov. 17. 18 óra Szülői tájékoztató és beíratkozás a kiskunlacházi Petőfi Művelődési Központban (jelentkezni lehet még a gyovaimargit@muvhazkkl.hu e-mail-címen, és a 06-20-489-8723-as telefonon)
Előkészítő alkalmak:
Nov. 20; nov. 27; dec. 4; dec. 11;dec. 18; dec. 29 (szerda); jan. 8; jan. 15.

10.00. – 11.30. magyar előkészítő
11.30. - 12.00. ebédidő
12.00 - 13.30 matematika előkészítő

A tanfolyam díja: 1200 Ft/fő/óra (Egy alkalom, mindkét tantárgyat igénybe véve: 4800 Ft/fő)
Mindkét tantárgy választása esetén 2 óra ingyenes! (teljes díj így: 36000 Ft)
Részletfizetési lehetőséget (3x 12 000 Ft) biztosítunk!

A felvételin elért eredmények nagyon fontosak, tegyünk meg együtt mindent a siker érdekében!


FUTÓVERSENYEN AZ APAJI DIÁKOK!

Van sportélet Apajon, kezdhetném így is ezt a rövid beszámolót. Tanulóink ebben a tanévben az iskolában Foci edzésre, atlétikára, Aerobicra járhatnak, valamint azok, akik nem tudtak választani, külön tömegsport is indult délutánonként, ahol kosárlabdáznak, métát és florballt játszhatnak a gyerekek. Ebben a tanévben az első megmérettetés Dömsödön volt, ahol futóversenyen vettek részt mind a 8 osztály képviselői!

Helyezettek:

1. helyezet Pásztohai Zoltán 7.osztály

2. helyezés Tejfel János 7. osztály

2. Kosiczki József 8. osztály

2. helyezés Kincses Krisztina 7. osztály

3. helyezés Tejfel Péter 3. osztály

5. helyezés Barna Csaba 3. osztály

5. helyezés Dankó Janka 3. osztály

Az ott készült fotók a képre kattintva láthatók!


ZÖLD PROGRAM 2010

Az idei tanévben is megvalósult iskolánk Zöld Programja, mely – reményeink szerint - környezetvédelmi szempontból hasznosítható tudást és információkat nyújtott diákjaink számára.
A környezeti nevelést szolgáló programok „első pillére” Lendvai Mária előadása volt. Tanulóink megismerhették a Kiskunsági Nemzeti Park részeit és élőlényeit. Ismertetőt hallottak Európa legnagyobb madarának a túzokról és védelméről. Közelről szemügyre vehették a túzok tojásait is. Az előadást diák, tablók preparált túzok tették színessé és a foglalkozás teszt megoldásával zárult.
Második programunk egy autóbuszos kirándulás volt a KNP területére. Itt Nagy István a KNP őrkerület vezetője mesélt a gyereknek az apaji puszta természeti értékeiről, valamint az EU támogatásával megvalósult – Kisapaji-rét vizes élőhely rekonstrukciója project eredményeiről, az elvégzett beavatkozásokról, a projekttel kapcsolatos várt természetvédelmi és vízgazdálkodási hatásokról. Madárvonulási megfigyelések is részét képezték a látogatásnak, melynek során szürke gémet, nyári ludakat, sárgalábú sirályokat láthattak diákjaink.
E kirándulás másik helyszíne Szomor Dezső telelő halastavai voltak, ahol a környezetgazdálkodás alapjairól hallhattak összefoglalót a tulajdonostól a gyerekek. A képen a pályázat nyertes fotója látható, ha rákattintanak, akkor pedig néhány kép látható a kirándulás albumából.


A Zöld program utolsó napja két helyszínen zajlott. Az alsó tagozatosok Szabadszállásra utaztak, ahol az ökopark ösvényei mellett elhelyezett táblák segítségével ismerkedtek a KNP élőlényeivel. A helyi tájháznál frissen sütött lángossal és népi játékokkal várták őket.

A Zöld program az idei tanév során egy fotó - és rajzpályázattal is kiegészült, melyen tíz tanulónk ért el jelentős eredményeket.


klikk a képre

Ezúton szeretnénk megköszönni a program lebonyolításában résztvevők és azt támogatók lelkiismeretes munkáját, segítségét.


Megkezdődött a 2010/11-es tanév

Szeptember 1-én iskolai tanévnyitó ünnepség volt az Arany János általános Iskolában. Pailinger István tagiskola igazgató ünnepi beszédében köszöntötte az elsős kisiskolásokat, akik az évnyitó műsorát is adták, valamint a többi diák mellett a szülőket és pedagógusokat. Külön kiemelte, hogy az iskola teljesen megújult. Apaj község Önkormányzata 2009-ben kiírt pályázaton 2010-ben nyert el az 5,6 millió forint pályázati pénzt, ehhez 1,4 millió forintot adott az önkorményzat önrészként, amihez NEM vettek fel hitelt! Ebből a pénzből az összes külső nyílászárót lecserélték és a homlokzati szigetelést is elkészítették. Az önkormányzat pályázaton kívül létesített szabadtéri edzőtermet és játszóparkot az iskolába, ahol levezethetik felesleges energiáikat a tanulók. Az ünnepségen Novák Pál polgármester is köszöntötte a jelenlévőket és név szerint említette az összes szülőt, közhasznú dolgozót, falugondnokot, támogatót, intézményi dolgozót és hozzátartozót, akik társadalmi munkával és anyagi eszközökkel segítettek abban, hogy a tanterem festések, díszítések, burkolások, takarítási munkák elkészülhessenek. Elkészült a nyáron a tantermi radiátorok és fűtési csővezetékekek cseréje, így a fűtés is javulhatott ebben az évben. A folyosó régi lábazati burkolatát is lebontották, helyette új lábazati bevonat került a falra. A nagy épület tanteremajtajait kicserélték korszerű, ablakos beltéri ajtókra. A tanulókat igazgató úr arra kérte, hogy óvják iskolájukat, mert még hosszú évekig szükség lesz rá.

Sikeres tanévet, jó tanulást kívánunk!

Az iskola, felújítási munkák közben. Klikk a képre!

Az elkészült iskola, tantermek és udvari játékok. Több fotóért klikk a képre!

Az iskola éves programja, órarendek és további információk a jobb oldali sávon letölthetőek!


2010. évi ballagás és tanévzáró ünnepség

A képre kattintva a ballagásról és a nyolcadikosok utolsó osztálykirándulásáról láthatnak néhány képet.

Kedves Ballagó Diákok!
Gondoltátok, hogy ilyen gyorsan eltelik nyolc év? Mintha, csak ma lett volna, hogy köszöntöttünk Benneteket, mint tanulmányaikat kezdő elsősöket. Négy évig Terike néni gondoskodó szárnyai alatt cseperedtetek. Azt hiszem, mindenki egyetért velem, hogy a tudományok átadása mellett, emberségből, szeretetből, tartásból is a maximumot nyújtotta Nektek. Felső tagozaton Szilvi néni vezetésével többen próbáltunk Benneteket a helyes úton tartani. Tudom, hogy érzitek és mindig is éreztétek, hogy szigorúságunkkal jót akartunk Nektek. Azt, hogy ne érjenek felesleges csalódások Titeket az új iskolában, az életben. Büszkék szeretnénk lenni, hogy mindannyian megálljátok a helyeteket. Arra viszont készüljetek, hogy ennyi esélyt, amennyit mi adtunk a későbbiekben nem kaptok. Az élet nagyon fukar az újrakezdéshez szükséges tiszta lapok osztásával. Útravalóként a következő kis történetet csomagoljuk Nektek: Volt egyszer egy nehéz természetű fiú. Az apja adott neki egy zsák szöget, és azt mondta neki, verjen be egyet a kert kerítésébe minden alkalommal, mikor elveszti a türelmét és összevesz valakivel. Az első nap 37 szöget vert be a kerítésbe. A következő hetekben megtanult uralkodni az indulatain, és a bevert szögek száma napról napra csökkent. Rájött arra, hogy sokkal egyszerűbb uralkodni az indulatain, mint beverni a szögeket a kerítésbe. Végre elérkezett az a nap is, mikor a fiúnak egy szöget sem kellett bevernie.
Ekkor odament az apjához, és elújságolta neki, hogy aznap egy árva szögre sem volt szüksége. Az apja azt mondta neki: „Ezentúl húzz ki egy szöget minden egyes nap, amikor nem veszíted el a türelmed, és nem veszekszel senkivel sem.” Teltek a napok, s a fiú végre azt mondhatta az apjának, hogy kihúzta az összes szöget a kerítésből. Az apa ekkor odavitte a fiát a kerítéshez, és ezt mondta neki:
- Fiam, szépen viselkedtél, de nézd csak, mennyi lyuk van a kerítésben. Soha többet nem lesz már olyan, mint régen volt. Ha veszekszel, összeveszel valakivel, és valami csúnyát mondasz neki, megsebzed. Egy ugyanolyan sebet hagysz benne, mint ezek a lyukak itt. Akárhány alkalommal is kérsz bocsánatot, a seb ott marad örökre.
Kedves ballagó diákok az apaji Arany János Általános Iskola nevében búcsúzom most Tőletek…… Vigyázzatok Magatokra!

Pailinger István, az apaji Arany János Általános Iskola és tagiskola vezetője mondott évzáró és értékelő beszédet, melyet itt olvashatnak:

Újra eltelt egy tanév

Nem tudom ki, hogy van vele, de úgy érzem, mintha egyre gyorsabban telne el egy év. Szinte hihetetlen, de megint magunk mögött tudhatunk 183 tanítási napot. Ha ezt megszorozzuk öttel, akkor 915 tanórát jelent. Nem is tudom, diáknak vagy tanárnak ijesztőbb – e ez a szám...

Hogy mi történt az idén velünk?
A következőket tapasztaltam: Tagiskolaként - kiemelt önállóság biztosítása mellett- folytatjuk működésünket és eddigi iskolai életünk hagyományai változatlanul folytatódnak. Sikerült új elemekkel színesíteni pedagógiai munkákat a Zöld Iskola alapjainak lerakásával.
Tervezett programjaink szinte kivétel nélkül megvalósultak a tanév során.

Szeretnék köszönetet mondani Ági néninek az elsősegélynyújtó szakkör vezetéséért, Ági néninek és Ildikó néninek a levelező versenyek patronálásáért. Andi néninek a szavalóverseny lebonyolításáért. Rövid Szilvi néninek, Zoli bácsinak a második apaji Aerobic Bajnokság levezényléséért, valamint azért hogy gyermekeinket eljutották atlétika versenyre, kosár bajnokságra, úszásoktatásra. Köszönjük az Ünnepségeket szervező kollégák: Hochmanné Szilvi néni, Inci néni, Kinga néni, Andi néni, Zoli bácsi munkáját. Zsuzsa néni, Marika néni, Andi néni feladatvállalását a napközis tábor életre keltéséért. Tamás bácsi makett készítő szakkört folytatja. Önkéntes munkáját köszönjük. Köszönjük Novák Pali bácsinak az informatikai hálózat fejlesztését, szaktanterem korszerűsítését.

Iskolánk -bukott tanulóink számát tekintve viszont- fekete évet zárt. A felső tagozatosok közül 18 en fognak javítóvizsgát tenni, egy tanuló pedig már biztos évismétlő. A 122 tanuló év végi tanulmányi eredményét nézve 7%-uk kitűnő 6%-uk jeles. Az évvégén bukottak aránya háromszorosára nőtt a tavalyi eredményhez képest, míg a kitűnők száma lefeleződött.

Kedves diákok, azt hiszem itt az idő, hogy komolyan vegyétek a tanulást! Hiszen Nektek ez a feladatotok. A szüleitek azon fáradoznak, hogy mindent megteremtsenek számotokra. Tessék ezt meghálálni azzal, hogy tisztességesen felkészültök az órákra, pótvizsgákra.

Nézzük az eredményeket: KITŰNŐ, JELES eredmények ismertetése

A tanévben önkormányzatunk pályázatot nyert közel 7.000.000 forint értékben. Az épület hőszigetelése, külső burkolata készül, valamint korszerű nyílászárók kerültek beépítésre.
Nyáron, polgármester úr tájékoztatása szerint, folytatódnak a korszerűsítési, felújítási munkálatok. Így elkészül iskolánk 21 századi változata, mely hőszigetelt, tágasabb informatika teremmel, és modern nyílászárókkal rendelkezik.
De addig is itt a pihenés ideje! Az idén is a helyes úton járáskor jelentkező kellemes érzéssel és optimizmussal, a bukások magas száma miatt azonban keserűséggel zárom a tanévet!
Gyerekek ígérjétek meg hogy vigyáztok magatokra a nyári szünetben. Jó nyaralást mindenkinek.


Gyermeknap 2010 május 29-én szombaton

ÜNNEPÉLYES ÁTADÁS A

"KÖLYKÖK-TERE" játszótéren.

2010. május 29.

Képes beszámoló a képre kattintva nézhető.

Az ünnepély szombat reggel 9.00-kor kezdődött, ahol az Arany János Általános Iskola 1. és 2. osztályos tanulói szerepeltek. Az ünnepség után 10 órakor vette kezdetét a

GYERMEKNAPI PROGRAM 2010

Képes beszámoló a képre kattintva nézhető.

az iskola udvarán, ahol játékos sportversenyek, arcfestés, kézműveskedés, makett bemutató, majd délben a szülői munkaközösségek által készített ebéd várta a gyermekeket. Délután 2 órakor kezdődött a

II. KISTÉRSÉGI AEROBIC VERSENY

Képes beszámoló a képre kattintva nézhető.

ahol több apaji csapat is indult és szép eredményeket értek el!

Kép az apaji sikercsapatról:

Gratulálunk! ..........................................foto:nadi


A nyolcadkosok bálja

2010 május 8-án este 8 órakkor kezdődött a nyolcadikos osztály búcsúztató bálja, melyre több mint 300 vendég volt kíváncsi.

Nem mindennapi készülődés előzte meg ezt a gyönyörű eseményt. A próbák már hetekkel korábban elkezdőttek, ahol két teljesen különböző táncot tanultak meg a diákok és az osztályfőnök, Szilvi néni is, hiszen a bálon mindenki láthatta, hogy fiú szerepben Ő is táncolt. A sok zökkenő (bokaficam és himlőjárvány) ellenére ez az osztály fantasztikus látványt varázsolt Apaj Fő terére. A szülők is rengeteget készültek, díszítették a termet, szendvicseket készítettek és segítették a szervezést.

Ha a négyzetre kattint, akkor megnézheti a latin tánc videóját:

Ez az osztály a legnagyobb létszámú "csapat" az Arany János Általános Iskolában, így a gyönyörű fehér ruhába öltözött lányok, és az elegáns fehér csokornyakkendős fiúk csodálatos látványt nyújtottak a keringő közben. Igazi hölgyekké és fiatal úriemberekké válhattak a meghívott vendégeik elött.

Ha a négyzetre kattint, akkor megnézheti a keringő tánc videóját:

A bálterem zsúfolásig megtelt, és a hangulatot az áramszünet miatti kis zürzavar sem ronthatta el, az utolsó vendégek hajnali fél háromig ropták a táncot. Itt szeretnénk megköszönni a vendégek támogatását, a pedagógusok felkészítő munkáját, a tánctanárnő türelmét, a szülők segítségét, és Szilvi néni kitartását. Most már csak egy jól sikerült osztálykirándulásról szeretnénk jólsikerült képeket kapni, hogy az iskolai oldalra felkerülhessenek.

N.P


A Csodák- palotájában jártunk

Osztályunk a májusban megrendezett Aerobik-versenyen különdíjat nyert: egy kirándulást a fővárosba. Szeptember 23-án volt a nagy nap, amikor buszra szálltunk és elindultunk. Már a buszon jó hangulat uralkodott, pedig még akkor nem is tudtuk, hogy mi vár ott ránk. Részt vettünk egy rendhagyó fizika órán az Öveges teremben, fantasztikus kísérleteket mutattak be. De következzen a gyerekek véleménye arról a napról:

Jó volt, mert sok érdekes játék volt ott.-Csatári Lacika

A kirándulás nagyon jó volt, minden érdekes volt, csak az volt a baj, hogy a szimulátoros játékért fizetni kellett és nem is keveset. A kötélbiciklin egy kicsit féltem, de minden nagyon jó volt.- Soós Zoli

Nekem az egész kirándulás nagyon tetszett, feküdtem a szöges ágyon, jártam a zenés teremben, szóval szuper volt.- Tejfel Jani

Amikor megérkeztünk én először a futópályát próbáltam ki, vezettem a Frédi Bénis autót, bicikliztem a levegőben. A repülőgép szimulátort is kipróbáltam, majd beültem a társaimmal a forgó hatszögbe, ahol labdát kellett egymásnak gurítani.- Pásztohai Zolika

Nagyon sok volt a játék, én szinte mindent kipróbáltam, a nap végére nagyon elfáradtam.- Alberczki Imi

Én először a szöges ágyat próbáltam ki, tetszett a biciklizés a levegőben, a lányokkal jókat bohóckodtunk. A Jövő házában komoly feladatokat kellett megoldanunk. Én nagyon jól éreztem magam.- Kovács Mónika

Nekem a Frédi Bénis autózás tetszett a legjobban.- Dankó Pisti

A Csodák palotája valami eszméletlen volt, volt egy hatszögletű valami, ami folyamatosan forgott és labdát kellett gurítani. A futásmérő is nagyon tetszett. Ez felejthetetlen kirándulás volt.- Pál Csilla

Nekem a csodák palotájában a repülő szimulátor tetszett, de a Jövő házában jobban éreztem magam, mert Szilvi néni segítségével nyertem egy sapkát.- Kálmán Ricsi

Nagyon jó volt, főleg az a pörgős, amiben labdát kellett gurigatni. Izgalmas volt a levegőben biciklizni, na és a szöges ágy!- Barna Dóri

Nekem a forgó hatszög és a biciklizés tetszett a legjobban.- Kincses Kriszti

Az előadás nagyon tetszett, klassz volt a biciklizés a levegőben, a fényképezős ház és az autó.-Kis Csaba

A legjobban az tetszett, amikor a repülőt vezettem. A Jövő házában is sok érdekes dolog volt, de jobbnak találtuk a csodák palotáját és visszamentünk még játszani.- Őrsi Szilárd

A Frédis autó nagyon jó volt, tetszett a repülő szimulátor. Jó kirándulás volt.- Magos Béla

Jó volt, mert mindent ki lehetett próbálni, nekem legjobban a biciklizés, autózás, a tükörház és szöges ágy tetszett.”-Kölesdi Máté

A kirándulás nagyon vidám hangulatban telt. Köszönjük az Önkormányzatnak a lehetőséget. 6. osztály tanulói, Szilvi néni és Andi néni


Iskolai hírek, programok

Útavató Apajon

Október 17-én iskolánk diákjai futóversennyel vették birtokukba a felújított utakat. Minden utcán egy osztály versenyzett 200 méteren. A győztes a dicsőség mellé megkapta a nemzetiszínű célszalag dedikált darabját, az utcabeliek pedig vendégül látták őket.

Képek az utcai futóverseny résztvevőiről

Zöld Program az iskolában!

Iskolánk a 2008-2009-es tanévben indította útjára Zöld Programját, melynek célja az általános iskolás gyerekek környezeti nevelésének hangsúlyosabbá tétele. A cél megvalósítását korcsoportoknak megfelelő játékos feladatok, kísérletek, megfigyelési projektek biztosítják.
A 7-10 éves korosztály a Kiskunsági Nemzeti Park részét képező Réce Tanösvényen végez megfigyeléseket és vesz részt a növény – és állatvilág tanulmányozásában. Választ kapnak arra, hogy hogyan tájékozódnak az állatok szagok, színek, hangok, formák alapján. Érdekességeket, természeti szépségeket vizsgálnak. Elsajátítják az állati nyomolvasás alapjait.
A 11-14 éves tanulók a KNP területén élő őshonos állatok mélyebb megismerésén túl a növényi és állati eredetű anyagok vizsgálatát és kimutatását végzik tanuló kísérletek végrehajtásával. A fehérjék vizsgálatával detektálják az élet sérülékenységét.
A Zöld Program kibővült a mindennapi madárvédelem gyakorlati tevékenységeivel - odúk és etetők készítésével, kihelyezésével, madarak megfigyelésével csatlakoztunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárbarát Iskola Programjához.
A project harmadik pillére a Kiskunság területén élő rákosi vipera védelmi programjának megismerése a Rákosivipera-védelmi és Bemutató Központban. Itt tapasztalatokat gyűjthetnek egy ritka faj megmentését szolgáló feladatokról: a tenyésztett egyedek visszatelepítéséről, terepi kutatásokról és megfigyelésekről, a „viperás gyepek” kialakításáról.
Pailinger István intézményvezető

 

Megemlékezést tartottunk október 6-án a nagyszünet után. Andi néni és osztálya kis műsorában felelevenítette a kivégzett tábornokok neveit, rövid életútját. 160 év elteltével is emlékezik rájuk a hon. Noha némelyikük magyarul sem tudott, egyikük így búcsúzott az akasztófa alatt életétől: "Micsoda magas deputáció megy most Istenhez a magyarok szabadságharca ügyében!"


Szeptember 30-án és október 1-én iskolánk a Zöld Iskola Program előkészítését végzi. Szerdán a 7-8. osztály az állatkertben járt Zoo-órán, az alsó tagozat pedig a Kiskunsági Nemzeti Park Tanösvényét járta be. Csütörtökön az 5. és 6. osztály Dömsödre kerékpározik egy mezőgazdasági üzem megtekintésére.

 

A 2009/2010. tanév legfontosabb időpontjai

első tanítási napja: 2009. szeptember 1. (kedd),
utolsó tanítási napja: 2010. június 15. (kedd).
Az iskola utolsó, befejező évfolyamán az utolsó tanítási nap
- középiskolákban és a szakiskolákban: 2010. április 30.,
- az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium fenntartásában lévő

- szakiskolákban, szakközépiskolákban másfél, két és fél éves képzésben
tanulók részére: 2010. január 15.

A szorgalmi idő első féléve 2010. január 15-ig tart. Az iskolák 2010. január 22-ig értesítik a
tanulókat, illetőleg a kiskorú tanulók szüleit az első félévben elért tanulmányi eredményekről.

Tanítási szünetek
- őszi szünet: 2009. október 26-30.
A szünet előtti utolsó tanítási nap október 22. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap
november 2. (hétfő).
- téli szünet: 2009. december 23.- 31.
A szünet előtti utolsó tanítási nap 2009. december 22. (kedd), a szünet utáni első tanítási
nap 2010. január 4. (hétfő).
- tavaszi szünet: 2010. április 2-6.
A szünet előtti utolsó tanítási nap április 1. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap
április 7. (szerda). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tanévnyitó ünnepség fotóriport

A 2016-2017

tanév

MUNKATERV és ÖKOISKOLA MUNKATERVE letölthető pdf formátumban.


Osztályfőnökök a 2016/2017-es tanévben

1. osztály: Miklósné Domin Zsuzsanna
2. osztály: Kissné Boros Veronika
3. osztály: Hochmanné Sitnikiewitz Szilvia
4. osztály: Kecső Józsefné
5. osztály: Nagy Mónika
6. osztály: Földváriné Pergel Andrea
7. osztály: Joó Rövid SZilvia
8. osztály: Pailinger István

Alsós napközi: Erdei Szilvia

Felsős napközi: Novákné Varga Györgyi


AZ APAJI ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA 2014-2015. TANÉV FÉLÉVI BESZÉMOLÓJA LETÖLTHETŐ

2014-2015. TANÉV ÉVVÉGI BESZÉMOLÓJA LETÖLTHETŐ


Gróf Széchenyi István Általános Iskola Dömsöd

a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján
pályázatot hirdet
Arany János Általános Iskola, Tagiskola
általános iskola 5- 8 -ig évfolyam

szaktanítást végző tanár
munkakör betöltésére.
A közalkalmazotti jogviszony időtartama:
határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

Foglalkoztatás jellege:
Teljes munkaidő
A munkavégzés helye:
Pest megye, 2345 Apaj, Dobó István utca 74.
A munkakörbe tartozó, illetve a vezetői megbízással járó lényeges feladatok:
elsősorban matematika tantárgy tanítása, az 5- 8-ig évfolyamon és a szakpártól függően ( fizika, informatika, rajz, földrajz ) tantárgyak tanítása
Illetmény és juttatások:
Az illetmény megállapítására és a juttatásokra a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény rendelkezései az irányadók.

Pályázati feltételek:
Főiskola, matematika - bármely szak,
a képzési idő alatt megszerzett tapasztalat - 1 év alatti szakmai tapasztalat,
Felhasználói szintű MS Office (irodai alkalmazások),
büntetlen előélet, erkölcsi bizonyítvány
A pályázat elbírálásánál előnyt jelent:
Főiskola, természettudományi szakpár,
Elvárt kompetenciák:
Jó szintű kommunikáció, szociális kompetenciák,
A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:
végzettséget igazoló diploma, szakmai önéletrajz, erkölcsi bizonyítvány, hozzájárulás, hogy a pályázatot harmadik személy is megtekintheti
A munkakör betölthetőségének időpontja:
A munkakör a pályázatok elbírálását követően azonnal betölthető.
A pályázat benyújtásának határideje: 2011. augusztus 15.
A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt Pailinger István nyújt, a 0620/ 4010306 -os telefonszámon.
A pályázatok benyújtásának módja:
Postai úton, a pályázatnak a Gróf Széchenyi István Általános Iskola Dömsöd címére történő megküldésével (2345 Apaj, Dobó István utca 74. ). Kérjük a borítékon feltüntetni a pályázati adatbázisban szereplő azonosító számot: 6/2011. , valamint a munkakör megnevezését: szaktanítást végző tanár.
Elektronikus úton Pailinger István részére a iskola@apaj.hu E-mail címen keresztül
A pályázat elbírálásának módja, rendje:
helyben szokásos eljárás szerint, állásinterjú, értesítés a döntésről
A pályázat elbírálásának határideje: 2011. július 15.


Pályaorientáció a szakképzésben

Kezdem a végén.
Soha nem látott ösztönző rendszer alakít ki a kormányzat, a szakképzés népszerűsítésére. A célja pedig az, hogy visszaadja a szakmunkásképzés becsületét, a szakmunkások presztízsét. A szervezők egy társadalmi kampány keretei között arra szeretnének rávilágítani, hogy hasznosabb 2010-ben villanyszerelőnek tanulni, mint a Potykapeterdi Yediképző Főiskolán 13 év alatt szerezni egy olyan diplomát, amivel garantáltan nem tud elhelyezkedni. a tisztelt pályakezdő.
Ezt szokás ma divatosan felsőoktatás expanziójának nevezni, ami sajnos együtt járt a szakképzés szétverésével.
Itt alant felsorolok néhány olyan ösztönzőt amit mind a gyerekeknek, mind a szülőknek, mind a pályaválasztási orientációban részt vevő pedagógusok számára is érdekes lehet.

- a szakmunkásképzésben részt vevő gyerekek számára ösztöndíjrendszert alakítottak ki, melynek mértéke akár havonta 35 ezer forint lehet. (kiemelten kezelendőek a hiányszakmák!!!, mint például a villanyszerelő és a kőműves, ők 2.5.ös átlagtól már számíthatnak apanázsra. Azaz, ha valaki mindenből kettes, csak testnevelésből ötös, akkor már tuttira ösztöndíjas)
- sok panasz érkezett, hogy a szakképzés, nem kompetencialapú, ergo nem a gyakorlóműhelyekben vezetik le felesleges energiáikat a nebulók, hanem hatodszorra is átveszik az iskolapadban, azt az elméleti anyagot, amit már általános iskolában sem voltak hajlandóak megtanulni. Ez is változik jövőre! A következő tanévben a 8. osztályt elvégző fiatalok sokkal több időt kell eltölteniük szakmai műhelyükbe, hiszen számukra ez a fontos.
- Műhelyek. Ugyebár abból sem volt mostanában túl sok. Nem volt jellemző, hogy egy mester három négy tanonccal az oldalán jöjjön villanyt szerelni. A döntéshozók azt szeretnék elérni, hogy a mesterek újra fogadjanak tanoncokat, ezt természetesen anyagilag is támogatják ( jobban mind ezidáig ) valamint ha a tanonc a vizsgái után a mesternél marad, no akkor az állam egy minimálbérnyi fizetéssel támogatja a mestert .
- életpálya modell. A felsoroltakból látszik, hogy egy biztonságos, kiszámítható életpályát szeretnének nyújtani azoknak a fiataloknak, akik 14 évesen kénytelenek döntést hozni, életük további alakulásáról. Egy szomorú adattal szeretnék rávilágítani a folyamat tarthatatlanságára: miközben nő a munkanélküliség, ezzel egyidejűleg, hiány van szakképzett !!! kőművesből, villanyszerelőből, karosszéria lakatosból, hegesztőből etc

Mindez a Dömsödi Ipartestület konferenciájából derült ki, amin volt szerencsém részt venni. Summa summarum, ha valakinek a fent leírtak felkeltették a figyelmét, akkor ezeken az elérhetőségeken sokkal többet megtudhatnak a szakmunkásképzés jövőjéről.

Dömsödi Általános Ipartestület
2344 Dömsöd, Petőfi S. u. 11-13.
Levelezési cím: 2344 Dömsöd, Pf. 67.
Elnök: Tóth Sándor
Tel.: 24/435-416
E-mail: ipartestulet.d@invitel.hu

Bán P.

 


Osztályfőnökök voltak a 2009/2010-es tanévben

1. osztály: Kecső Józsefné
2. osztály: Miklósné Domin Zsuzsanna
3. osztály: Nagy Istvánné
4. osztály: Blaskó Klaudia Irén
5. osztály: Berta Zoltán
6. osztály: Földváriné Pergel Andrea
7. osztály: Pailinger István
8. osztály: Hochmanné Sitnikiewitz Szilvia

Alsós napközi: Orosz Kinga


Tantestületünk brtokba vette az új tanári szobát. Mindenki megtalálta helyét az asztalok mellett. A képen már a belakott, használatba vett tanári látható.

Iskolatitkárunk is a kor technikai színvonalának megfelelő titkári szobát kapott.

Iskolánk közérdekű adatai

Az 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet 10.számú melléklet és a 32/2008 (XI.24.) OKM rendelet alapján minden nevelési-oktatási inézmény köteles közzétenni közérdekű adatait. Az alábbi linken elérhető dokumentumok PDF formátumúak. Olvasásukhoz az Adobe Reader programja ajánlott 

 
>>> Közérdekű adataink
>>> Pedagógiai Program
>>> Házirend
>>> Intézményi MIP
>>> Közoktatási törvény

Iskolai sikereink

Akikre büszkék lehetünk!

Diákjaink szép sikereket értek el Dömsödön, 2009. október 2. napján tartott atlétikai versenyen. Futásban 2 aranyérmet, 3 ezüstöt, bronzot szereztek, valamint értékes 4. helyezést. Igaz, mi nem rendelkezünk sportcsarnokkal, de lelkes tanáraink (Berta Zoltán, Joó Rövid Szilvia) kellőképpen felkészítik diákjainkat.

Aranyat szereztek: Pásztohai Zoltán, Kengyel Sándor

Ezüst érem: Molnár Richárd, Holczimmer Patrik, Czékmán Kálmán

Bronz: Kiss Csaba,

Pásztohai Zoltán előző évben is aranyat hozott Dömsödről. Köszönet diákjainknak és tanáraiknak! Szép volt, fiúk!


katt a képre

Aranyakat futottak Dömsödön

Eredményesen szerepeltek az apaji iskola futói 2008. október 3-án Dömsödön az aradi vértanuk emlékére tartott versenyen, hiszen tanulóink 2 arany-, 1 ezüst-, 1 bronzéremmel felülmúlták az előzetes várakozást.
Kiváló időben, jó szervezés mellett rendezték meg a dömsödi, utcai futóversenyt. Ha nem is a győzelem, de a tisztes helytállás volt az elvárás a fiatalok számára. Először a 2002-ben - utoljára az 1994-93 - ban születettek indultak neki a távnak. Lányaink az élmezőnyben végeztek szinte minden korcsoportban, kétszer is csak métereken múlott a 3. hely megszerzése számukra. Kellemes meglepetésként Pásztohai Zoltán és Kiss Csaba kategóriájukban presztizscsatát vívtak egymás ellen az elsőbbségért. A serdülő fiúk között Szűcs István nagy hajrával és előnnyel futott fel a dobogó legfelső fokára! Gratulálunk minden résztvevőnek.
Eredmények
arany 1993-94 fiú Szűcs István
arany 1998 fiú Pásztohai Zoltán
ezüst 1998 fiú Kiss Csaba
bronz 1996 fiú Kovács Sándor

Akikre büszkék lehetünk!

2007/2008-as tanév
Nyolcadikos lányaink a Rigó utcai Nyelvvizsgaközpontban a német alapfokú vizsgával tettek próbát:
Kun Alexandra, Gábor Kata, Gózon Georgina, Varga Ilona, Kosiczki Bettina Gábor Kata a szóbeli vizsgán is jól teljesített, így államilag elismert "C" tipusú alapfokú nyelvvizsgával rendelkezik.
A lányok felkészítő tanára Hochmanné Sitnikiewicz Szilvia, akinek további sikereket kívánunk.


ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA

BESZÁMOLÓ A SZAVALÓVERSENYRŐL

Katt az ISKOLA menüre!


 

Farsangi Buli az Iskolában

Február 13-án pénteken szerencsés nap virradt az iskolásokra, hiszen nagyon sokan felléptek a farsangi báljukon és sokan díjat is nyertek. Először láthattunk Aerobic bemutatót (amiről még májusban hallhatnak.) de volt itt szalvéta hercegnő, Török basa háremhölggyekkel, horgász, Kaktusz, pesti utcajelenet, modern 7 törpe és még sorolhatnám!
Rövid fényképes beszámoló a képre kattintva nézhető.


 

 

p